ΔΙΕΘΝΗ

Απαγορεύει νέα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο η Φλωρεντία

Απαγορεύει νέα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο η Φλωρεντία
Το 75% των Airbnb της Φλωρεντίας βρίσκονται συγκεντρωμένα στο 5% της έκτασής της, δηλαδή στο ιστορικό της κέντρο AP Photo/Andrew Medichini

Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να πιέζεται από τον υπερτουρισμό και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εξυπηρετώντας τους τουρίστες και παραγκωνίζοντας τους κατοίκους των πόλεων, η πόλη της Φλωρεντίας ανακοίνωσε σχέδια για την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως τα Airbnb.

Ο νέος νόμος, ο οποίος θα ψηφιστεί την Τετάρτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο, θα απαγορεύσει την καταχώρηση περαιτέρω ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης ως βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα δήλωσε στο CNNi ότι ο «πολύ σημαντικός» νόμος αντιμετωπίζει «μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλήρους απορρύθμισης». «Είμαστε μάρτυρες μιας προοδευτικής αύξησης της εισροής τουριστών, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την πανδημία», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου δείχνουν ότι το 75% των βραχυχρόνιων μισθώσεων της Φλωρεντίας συγκεντρώνεται σε μόλις 5% της δημοτικής επικράτειας – στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτού του 5%.

Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα απαγορεύσει την καταχώρηση οποιουδήποτε νέου Airbnb στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις, όσοι ιδιοκτήτες περάσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλαγούν από τον φόρο ακίνητης περιουσίας του ακινήτου τους για τρία χρόνια.

Ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ – επομένως, όποιος έχει υφιστάμενο συμβόλαιο με την Airbnb θα μπορεί να το διατηρήσει.

Η Piazza Della Signoria είναι από τα πιο τουριστικά μέρη του ιστορικού κέντρου της ΦλωρεντίαςAP Photo/Alessandra Tarantino

Ο Ναρντέλα δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Φλωρεντίας και κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντίστοιχη εθνική νομοθεσία.

«Θέτουμε μια απλή απαγόρευση στην περιοχή της UNESCO για να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας για την προστασία της πολιτιστικής και υλικής ταυτότητας του ιστορικού κέντρου και για να αμβλύνουμε την επίδραση των αυξήσεων των ενοικίων σε ολόκληρη την πόλη – οι οποίες συνδέονται άμεσα με την έκρηξη των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων».

Εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε στο CNNi: «Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιστορικές πόλεις σε όλη την Ιταλία και θέλουμε να βοηθήσουμε. Έχουμε προτείνει εθνικούς κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ιταλία, οι οποίοι είναι σαφείς και απλοί στην τήρηση και θα διασφαλίζουν την υπεύθυνη κοινή χρήση κατοικιών σε κάθε πόλη και κωμόπολη».

Μέτωπο ενάντια στα Airbnb

Η Φλωρεντία είναι ο πιο πρόσφατος προορισμός που προσπαθεί να ανακόψει το αυξανόμενο κύμα των Airbnb.

Η πόλη της Νέας Υόρκης εισήγαγε αυτό που η Airbnb θεώρησε ως «de facto απαγόρευση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τα ακίνητα μπορούν να καταχωρηθούν για ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών μόνο εάν ο οικοδεσπότης ζει στο ακίνητο ταυτόχρονα με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από δύο.

Η Πορτογαλία θέσπισε επίσης νέους νόμους για τη στέγαση αυτό το καλοκαίρι, οι οποίοι δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στο Άμστερνταμ, οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάζουν ακίνητα για μέγιστο χρονικό διάστημα 30 ημερών ανά ημερολογιακό έτος, για το πολύ τέσσερις επισκέπτες κάθε φορά. Στο Βερολίνο, τα ακίνητα μπορούν να ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών ετησίως.

Με πληροφορίες από: Italy’s vacation hotspot wants to ban new Airbnbs by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ