ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης ζητεί να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, λόγω στήριξης στο Ισραήλ

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης ζητεί να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, λόγω στήριξης στο Ισραήλ
Ο Ιρακινός θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ AP Photo/Anmar Khalil, Files

Ο Ιρακινός θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να «κλείσει» την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη λόγω της «άνευ όρων υποστήριξης» της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο κατά της παλαιστινιακής Χαμάς.

Εάν «η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν απαντήσουν θετικά στο αίτημα αυτό, θα αναλάβουμε άλλες δράσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε αργότερα», προειδοποίησε με μήνυμά του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο επιδραστικός σιίτης ηγέτης.

Στο Ιράκ, η υποστήριξη του παλαιστινιακού ζητήματος λαμβάνει μεγάλη συναίνεση και υπερβαίνει τις πολιτικές διαφορές. Όπως ο Ιρανός γείτονάς της, μεγάλος εχθρός του ισραηλινού κράτους, η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι / AP Files

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι κατακρίνει τη «σιωνιστική κατοχή» από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, τους οποίους αποκαλεί «γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Στο Ιράκ, όπως σε πολλές ακόμη αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή για να καταγγείλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

AP Photo/Anmar Khalil

Επίσης, εδώ και μια εβδομάδα, οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ αποτελούν τον στόχο επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε -για τις περισσότερες μεταξύ αυτών- η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» στα κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τις ισχυρές φιλοϊρανικές ιρακινές παρατάξεις.

Επιθέσεις

Την Πέμπτη, 26/10, το Πεντάγωνο μέτρησε τουλάχιστον 16 επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία δείχνοντας τις «πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζεται από φιλοϊρανικά κόμματα διατηρώντας στενές σχέσεις με την Τεχεράνη. Ωστόσο πρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καθώς 2.500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Τη Δευτέρα η Βαγδάτη καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών και διαβεβαίωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα.

Απέναντι στις εντάσεις αυτές, η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή την περασμένη Παρασκευή για την απομάκρυνση του «μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού» της από την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, η οποία βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη, τον αυστηρά φρουρούμενο τομέα της ιρακινής πρωτεύουσας, και του προξενείου της στην Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ