ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν
AP Photo/Nasser Nasser

Ίσως μία από τις πιο δύσκολες αναμένεται να είναι η αποψινή νύχτα στη Μέση Ανατολή, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα «απαντήσεις» με ρουκέτες από τη Χαμάς ταυτόχρονα σε πολλές ισραηλινές πόλεις.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις άρχισαν με το πρώτο σκοτάδι το βράδυ της Παρασκευής (27/10) σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της. Μάλιστα, πλάνα δείχνουν στήλες καπνού και βολίδες να υψώνονται πάνω από την πόλη. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το κύμα αεροπορικών επιδρομών.

Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε ο ισραηλινός στρατός τις προηγούμενες φορές πριν οι χερσαίες δυνάμεις εισβάλουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να πραγματοποιήσουν περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σφοδρή αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και έχει σημαδέψει περιοχές γύρω από την πόλη και στα βόρεια.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάκοπα κατά θέσεων της Χαμάς, καθώς οι Ισλαμιστές εξαπέλυσαν ρουκέτες νωρίτερα στο κεντρικό Τελ Αβίβ και την Ασκελόν και σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί αμάχων και μεγάλες καταστροφές. Το Ισραήλ προχωρά στο σχέδιό του να αποδεκατίσει τη Χαμάς και να προχωρήσει στη χερσαία επιχείρησή του.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Χαμάς: Δεν χρησιμοποιούμε νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός (IDF), λέγοντας ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα, βρίσκεται το στρατηγείο της.

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι «ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα» του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ, οι οποίες έπεσαν σε πολυκατοικίες στο Τελ Αβίβ και στην Ασκελόν και από τις οποίες τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, από τους βομβαρδισμούς, η Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το internet στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο internet σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίβανος: Σε 29.000 ανέρχονται οι εκτοπισμένοι

Σχεδόν 29.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα με το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταλλαγές πυρών είναι σχεδόν καθημερινές στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Στην έκθεσή του ο ΔΟΜ αναφέρει ότι από την κλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων εκτοπίστηκαν 28.965 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 37% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της υπηρεσίας, την Τρίτη, που έκανε λόγο για 21.000 εκτοπισμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ