ΚΟΣΜΟΣ

DW: «Nέος χρυσός» το ελληνικό λάδι και η φέτα στα γερμανικά σούπερ μάρκετ

DW: «Nέος χρυσός» το ελληνικό λάδι και η φέτα στα γερμανικά σούπερ μάρκετ
EPA/DAVID MARIUZ/ Files

Οι συνέπειες της νέας κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα έχουν φτάσει στα ράφια γερμανικών σούπερ-μάρκετ, όπως μεταδίδει η DW.

Οι καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα (πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες) έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και στις τιμές παραδοσιακά ισχυρών ελληνικών προϊόντων στα ράφια των γερμανικών σούπερ-μάρκετ.

Ο λόγος κυρίως για δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητά προϊόντα, όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελιές αλλά και η φέτα. Ως προς το ελαιόλαδο, που αποκαλείται «νέος χρυσός», οι τιμές του κυμαίνονται από 10 ευρώ το λίτρο και αγγίζουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο, μια βόλτα σε συνοικιακό σούπερ-μάρκετ του Βερολίνου επιβεβαιώνει την τάση αυτή.

Στα γερμανικά σούπερ-μάρκετ βρίσκει κανείς κυρίως μπουκάλια του μισού λίτρου, που επίσης είναι απλησίαστα, με πολλούς Γερμανούς καταναλωτές να τα αφήνουν άθικτα, επιλέγοντας άλλα φυτικά έλαια για μαγειρική και σαλάτες. Οσο ανεβαίνει η ποιότητα ή όταν πρόκειται για πιο «ιδιαίτερες» ή βιολογικές ετικέτες οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το περιοδικό Focus αναφέρει ότι η Ελλάδα, ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας ελαιολάδου στη Γερμανία, υπέστη σοβαρές απώλειες φέτος: Στην Ρόδο κάηκαν πολυάριθμοι ελαιώνες με εκτιμήσεις για μείωση της απόδοσής τους κατά 50%, ενώ στην Κρήτη ή sτη Ζάκυνθο εκφράζονται φόβοι, σύμφωνα με το Focus, για μείωση έως και του 70% της σοδειάς.

Δεν αναμένεται ομαλοποίηση

Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί ότι δεν αναμένεται ομαλοποίηση των τιμών μέχρι το 2024-2025, κι αυτό μόνο εφόσον δεν μεσολαβήσουν κι άλλες φυσικές καταστροφές σε χώρες-παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία.

Tυρί «πολυτελείας» η φέτα

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν και οι διακυμάνσεις στην τιμή της ελληνικής φέτας, αγαπημένο τυρί και των Γερμανών καταναλωτών.

Τα 200 γραμμάρια συσκευασμένης φέτος σε ένα συνοικιακό σούπερ-μάρκετ της γερμανικής πρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 3 ευρώ.

Το Focus επισημαίνει επίσης ότι το 70% της ελληνικής φέτας παράγεται στη Θεσσαλία, την περιοχή δηλαδή που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τις πλημμύρες, ενώ το 60% της συνολικής παραγωγής ελληνικής φέτας εξάγεται. Η Γερμανία είναι ο «καλύτερος αγοραστής» φέτας, απορροφώντας το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Στο μεταξύ, εξετ'αζοντας σε σύγκριση τις τιμές σε ελληνικά τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα μας και το εξωτερικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος δήλωσε στην τηλεόραση του Action 24:

«Ελληνική φέτα των 200 γραμμαρίων πωλείται στη Γερμανία 1,69 ευρώ, κάπου στα 8,5 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα η ίδια φέτα, η ίδια συσκευασία και η ίδια ποσότητα πωλείται 3,29 ευρώ, κάπου στα 16,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερη είναι η φέτα στο Βερολίνο από ότι στα Κάτω Πατήσια», σημείωσε και συνέχισε: «Ελληνικό κασέρι, ίδιας μάρκας, των 400 γραμμαρίων πωλείται στο Λουξεμβούργο 5,9 ευρώ και στην Ελλάδα η συσκευασία των 370 γραμμαρίων πωλείται στα 5,97 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ