ΚΟΣΜΟΣ

Μασκ: Η Starlink θα παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας για τον ΟΗΕ στη Γάζα

Μασκ: Η Starlink θα παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας για τον ΟΗΕ στη Γάζα
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Ίλον Μασκ ανακοίνωσε το Σάββατο (28/10), ότι η εταιρεία του Starlink θα παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας μετά από το μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών Starlink «θα υποστηρίξει τη συνδεσιμότητα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα».

Ο Μασκ έκανε την ανακοίνωση στο «X» (πρώην Twitter), σχολιάζοντας ανάρτηση ως απάντηση σε δήλωση της βουλευτής των Δημοκρατικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που ανέφερε ότι η διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα είναι «απαράδεκτη».

Ο Έλον Μασκ διευκρίνισε επίσης ότι κανένα τερματικό δεν έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να συνδεθεί με το Starlink από τη Γάζα. « Ένα μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες μου φαίνεται ηθικά αμφισβητήσιμο », έγραψε επίσης στο X (πρώην Twitter) ως απάντηση σε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας από την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΠΟΥ έχσασε επαφή με το προσωπικό του

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του και με υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Γάζα αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του σήμερα στο X (πρώην Twitter).

«Το μπλακάουτ καθιστά επίσης αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες», σημειώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε η εξεύρεση ασφαλούς καταφυγίου», τόνισε.

«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», σημείωνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε προηγούμενη ανάρτησή του στο X, ενώ σε δεύτερη, που ακολούθησε , ρωτούσε μόνον: "Γιατί;».

Νωρίτερα, παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωνε πως οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ