ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ να κάνει διάκριση μεταξύ Χαμάς και αμάχων της Παλαιστίνης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ να κάνει διάκριση μεταξύ Χαμάς και αμάχων της Παλαιστίνης
AP Photo/Patrick Semansky

Την παρέμβαση του Λευκού Οίκου προκάλεσαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί από αέρα, ξηρά και θάλασσα, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνεται με την χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα. Οι ΗΠΑ κάλεσαν για πρώτη φορά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «χαλινώσει» τη βία εξτρεμιστών.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέσο για να κάνει διάκριση μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων πολιτών και των τρομοκρατών της Χαμάς στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα. Αυτό διατυπώθηκε από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CNNi, ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «χαλινώσει» τη βία εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη.

Επίσης, ο Σάλιβαν δεν είπε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ για τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον είναι ειλικρινής με τη σύμμαχό της.

Απέναντι στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, ο Σάλιβαν είπε «Δεν υποστηρίζουμε τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε είναι Ισραηλινοί ή κάτι άλλο».

Οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν εκατοντάδες περισσότερους στόχους της Χαμάς σήμερα σε αυτό που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει αποκαλέσει δεύτερη φάση ενός πολέμου που μετρά τρεις εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει «φως της ημέρας» ανάμεσα στους δύο συμμάχους για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο Σάλιβαν δήλωσε στην εκπομπή του CBS «Face the Nation» πως συζητάνε δύσκολα θέματα, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αθώους αμάχους, το πώς σκέφτεται το Ισραήλ τη στρατιωτική επιχείρησή του.

«Μιλάμε ειλικρινά, μιλήσαμε απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και έναν καθαρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Σάλιβαν.

«Αλλά δημόσια θα πω μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν τις αρχές και τις προτάσεις τους απολύτως σαφείς, περιλαμβανομένης της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ ιδιωτικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ