ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: 11.000 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων - Μέχρι και διερμηνείς επιστρατεύει η αστυνομία

Βερολίνο: 11.000 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων - Μέχρι και διερμηνείς επιστρατεύει η αστυνομία
EPA/CLEMENS BILAN

Πάνω από 11.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία κατά της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, μια μαζική πορεία σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, με μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αργά το βράδυ του Σαββάτου. 28/10.

Όπως μεταδίδει η Ελληνική Σύνταξη της DW στο Βερολίνο, τα συνθήματα είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου και στο Βερολίνο: πλακάτ με συνθήματα κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και με το πάγιο αίτημα «Free Palestine» (Ελευθερώστε την Παλαιστίνη).

27867371.jpg
Και εκατοντάδες μουσουλμάνοι στις διαδηλώσεις στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. /EPA/CLEMENS BILAN

Σύμφωνα με την DW επιστρατεύονται ακόμη και διερμηνείς για να μεταφράσουν επί τόπου τα συνθήματα που ακούγονται, προς αποφυγή αντισημιτικών εξάρσεων, αλλά και συνθημάτων υπέρ της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς.

Εκατοντάδες διαδηλωτές με σημαίες Παλαιστίνης στους δρόμους του Βερολίνου / AP Photo/Markus Schreiber

Η αστυνομία του Βερολίνου προχώρησε στη διάλυση κάποιων μικρότερων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ κάποιες άλλες είχαν δεν είχαν λάβει καν άδεια από τις αρχές.

AP Photo/Markus Schreiber

Από την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συνθημάτων στις πορείες αυτές, κάνει λόγο για «υποκίνηση σε γενοκτονία κατά του εβραϊκού λαού».

Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα φιλοπαιλαιστινιακές συναθροίσεις που φέρονται να σχετίζονται και με αντισημιτικούς κύκλους, ενώ πολλοί Εβραίοι της γερμανικής πρωτεύουσας καταγγέλλουν αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και απειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ