ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Στη Γάζα για να εξετάσουμε πιθανά εγκλήματα πολέμου

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Στη Γάζα για να εξετάσουμε πιθανά εγκλήματα πολέμου
AP Photo/Mohammed Dahman

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου επισκέφτηκε την Κυριακή ο γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν και δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα «X», λέγοντας ότι ελπίζει να καταφέρει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Καρίμ Χαν, πρόσθεσε ότι οι προμήθειες βοήθειας σε πολίτες δεν πρέπει να σταματήσουν με κανέναν τρόπο.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες, πολίτες, είναι αθώοι», είπε ο Χαν.

Πρόσθεσε ότι οι άμαχοι έχουν δικαιώματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και «δημιουργούν ακόμη και ποινικές ευθύνες όταν αυτά τα δικαιώματα περιορίζονται βάσει του Καταστατικού της Ρώμης», που ίδρυσε το ΔΠΔ.

Το δικαστήριο ερευνά στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 2021, εξετάζοντας πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Χαν έχει πει προηγουμένως ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όσο και στο έδαφος της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ