ΚΟΣΜΟΣ

H γυναίκα-σύμβολο της Αμερικής που αντιστέκεται

H γυναίκα-σύμβολο της Αμερικής που αντιστέκεται
Twitter/@davidlagerlof

Η Leshia Evans είναι 28 χρονών και κάτοικος της Νέας Υόρκης. Επίσης είναι μητέρα ωστόσο οι γονεϊκές της υποχρεώσεις δεν την περιόρισαν στον καναπέ του καθιστικού της. Συγκινημένη από το κίνημα Black Lives Matter αλλά και τις εκατοντάδες διαδηλώσεις γεμάτες από φωνές διαμαρτυρίας κατά της βίας η Evans, νοσοκόμα η ίδια, αποφάσισε να συμμετέχει σε μία από αυτές.

Εκεί όπου ο Άλτον Στέρλινγκ έχασε τη ζωή από σφαίρες αστυνομικών ανοίγοντας ακόμη ένα κύκλο αίματος, στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας, ο φωτογράφος του Reuters, Jonathon Bachman, απαθανάτισε το πορτρέτο που χαιρετίζεται σαν μια εικόνα σύμβολο των τελευταίων ημερών.

Σε αυτή, η κομψή Εvans στέκεται ακίνητη απέναντι στις ομάδες καταστολής. Εκείνοι είναι ντυμένοι όπως οφείλουν, οπλισμένοι όπως έχουν κληθεί. Εκείνη ατάραχη, με το σώμα της να είναι η μόνη άμυνα απέναντι τους.

Αν και οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο εναντίον των διαδηλωτών, όταν όλοι οπισθοχώρησαν , η Leshia Evans παρέμεινε γαλήνια κοιτώντας στα μάτια αυτούς που την συλλαμβάνουν.

Είναι αυτή η γυναίκα το σύμβολο της αντίστασης στις ΗΠΑ; Τα social media ισχυρίζονται πως ναι με αναρίθμητα MME να εξαίρουν την αγέρωχη στάση της απέναντι στη βία και να μιλάνε για ένα στιγμιότυπο γεμάτο μηνύματα.

Η Leshia, προετοιμασμένη για την εισβολή των media στην ιδιωτικότητα της έκανε ιδιωτικό τον λογαριασμό της στο Instagram και ζήτησε από τους γνωστούς της να μην μιλήσουν σε κανέναν εκ μέρους της. Σύμφωνα με όσα έγραψε η ίδια στο Facebook επρόκειτο για την πρώτη της συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια στη βία.

Η Leshia αφέθηκε ελεύθερη μετά τη σύλληψη της ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα The Advocate έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις. Η Leshia Evans είναι η απάντηση της Αμερικής σε ένα νέο είδος ειρηνικής αντίστασης.

Η φωτογραφία και η στάση της απέναντι στον «αντίπαλο» θυμίζει την περίπτωση μιας άλλης ηρωίδας που λίγους μήνες πριν ύψωσε τη γροθιά της απέναντι σε ένα άλλο μίσος.

Μια γυναίκα υψώνει την γροθιά της και κοιτάζει κατάματα έναν νεο-ναζί

Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο σουηδός φωτογράφος David Lagerlöf, την ώρα που πραγματοποιούνταν πορεία εκατοντάδων νεο-ναζί στην πόλη Μπορλάγκε.

Η 42χρονη Τες Άσπλουντ, που μένει στην Στοκχόλμη υποστηρίζει ότι μια ομάδα που «διασπείρει το μίσος» δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει.

Ωστόσο φαίνεται πως οι τοπικές αρχές είχαν διαφορετική άποψη: έδωσαν άδεια στο «Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης», μια από τις πολλές νεο-ναζιστικές οργανώσεις της χώρας της οποίας η δημοφιλία αυξάνεται, να πραγματοποιήσει πορεία.

Η Άσπλουντ δήλωσε σοκαρισμένη από το πλήθος των ανθρώπων που διαδήλωναν. Η ίδια εξήγησε ότι ήταν εξοργισμένη, «στεκόμουν εκεί και τον κοίταξα (τον αρχηγό της ομάδας) και με κοίταξε κι εκείνος. Μετά ήρθε η αστυνομία και μου ζήτησε να απομακρυνθώ.»

Η Άσπλουντ ύψωσε την γροθιά της σε έναν χαιρετισμό που ιστορικά χρησιμοποιήθηκε ως μια χειρονομία αλληλεγγύης στους καταπιεσμένους και αντίστασης στους καταπιεστές. Ο χαιρετισμός επίσης αποτέλεσε το σύμβολο του αμερικανικού κινήματος των Μαύρων Πανθήρων που ξεκίνησε την δεκαετία του 60.

Η Άσπλουντ μιλώντας στο σουηδικό δίκτυο TT είπε πως η συγκέντρωση της παγκόσμιας προσοχής στο πρόσωπό της την κάνει να νιώθει χαρούμενη, ντροπιασμένη και τους φίλους της να ανησυχούν.

«Φυσικά πολλοί νεο-ναζί είναι θυμωμένοι. Δεν είναι ευτυχείς για αυτή την φωτογραφία».

Όμως η ίδια πιστεύει πως αξίζει το ρίσκο αφού έχει συνεισφέρει στην αφύπνιση του κοινού για τον ρατσισμό.

«Αν αυτή η φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αντισταθούν, τότε είναι όλα καλά. Οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν και να δείξουν πως ο ρατσισμός δεν είναι η νόρμα, το φυσιολογικό δεν είναι οι φασίστες να κάνουν πορείες στους δρόμους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ