ΚΟΣΜΟΣ

Νταγκεστάν: 60 συλλήψεις - Πλήθος εισέβαλε και έψαχνε Εβραίους φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ

Νταγκεστάν: 60 συλλήψεις - Πλήθος εισέβαλε και έψαχνε Εβραίους φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ
AP Photo

Kάλεσμα στη Ρωσία για προστασία των πολιτών του απηύθυνε στο Ισραήλ μετά την βίαιη εισβολή το βράδυ της Κυριακής (29/10) σε αεροδρόμιο στην Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας ομάδας ατόμων που αναζητούσε Εβραίους και φώναζε Αλλάχου Ακμπάρ.  

Εξήντα πρόσωπα που βαραίνουν υποψίες ότι είχαν ρόλο στο περιστατικό τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ 20 άτομα τραυματίστηκαν ανάμεσά τους και εννέα αστυνομικοί στα επεισόδια, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (30/10) οι ρωσικές αρχές.

«Πάνω από 150 από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στις ταραχές ταυτοποιήθηκαν» και «εξήντα από αυτούς προσήχθησαν», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Από την ίδια πηγή έγινε γνωστό πως οι δύο από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, περιοχή με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Πλήθος διαδηλωτών έκανε έφοδο στο αεροδρόμιο χθες αναζητώντας «Εβραίους» μετά την άφιξη πτήσης από το Τελ Αβίβ, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν δυνάμεις ασφαλείας να επέμβουν για να τους απομακρύνουν από την εγκατάσταση.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media δείχνει το πλήθος να ψάχνει Εβραίους στην πτήση που είχε προσγειωθεί από το Τελ Αβίβ. Κάποιοι από το πλήθος κατάφεραν να περάσουν στον αεροδιάδρομο και περικύκλωσαν το αεροσκάφος φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ.

Οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη (31/10).

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές σταματούσαν αυτοκίνητα έξω από το αερροδρόμιο και απαιτούσαν να δουν έγγραφα ψάχνοντας για Ισραηλινούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις απόπειρες να πληγούν Ισραηλινοί πολίτες και Εβραίοι οπουδήποτε».


«Το Ισραήλ αναμένει από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου να προστατεύσουν όλους τους ισραηλινούς πολίτες και τους Εβραίους, όποιοι και αν είναι αυτοί, και να αναλάβουν σθεναρή δράση κατά των ταραξιών και κατά της αχαλίνωτης υποκίνησης που στρέφεται κατά των Εβραίων και των Ισραηλινών», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ