ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ - Η Οδύσσεια των αμάχων

Γάζα: Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ - Η Οδύσσεια των αμάχων
Άμαχοι Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια σπιτιού στη Γάζα AP

Κλιμακώνει την επίθεσή του το Ισραήλ στη Γάζα, με χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Τη σκληρή στάση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτυπώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που μιλούν για επιχείρηση μακράς διάρκειας και υπόσχονται ότι «θα διαλύσουμε τη Χαμάς».

Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, εκ των οποίων 3.000 παιδιά και 2.000 γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 20.000 έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής καλούνται να εκκενώσουν από τον ισραηλινό στρατό, ενώ στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να μετακινηθούν.

Την ίδια ώρα «σκόνη» έχουν γίνει 32.000 κτήρια, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 220.000 κατοικίες, όπως μεταδίδει το al jazeera. Στόχος των επιθέσεων έχουν γίνει επιπλέον 47 τζαμιά, επτά εκκλησίες, 203 σχολεία και 80 κυβερνητικά γραφεία.

Νωρίτερα, το κυβερνητικό γραφείο ΜΜΕ στη Γάζα ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός απείλησε να βομβαρδίσει ένα ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο που φιλοξενούσε περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, ανέφερε πως ο πόλεμος διευρύνεται και απηύθυνε «επείγουσα» έκκληση στους Παλαιστίνιους:

«Δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή. Η χερσαία εκστρατεία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη την ώρα που η Χαμάς χρησιμοποιεί με κυνικό τρόπο τους άμαχους. Εστιάζουμε στη διάλυση της Χαμάς που κάνει εγκλήματα πολέμου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια. Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», ανέφερε στο κύριο μέρος της δήλωσής του ο Χαγκάρι.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ανήλθε στους 239. «Ο πόλεμος με τη Χαμάς μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, η οικονομία πρέπει να αντέξει», πρόσθεσε ο διοικητής μονάδας του IDF, ο στρατηγός, Ράφι Μίλο.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Ερζί Χαλέβι, μίλησε σε στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ λέγοντας ότι ο πόλεμος θα είναι «μια μακρά διαδικασία και είμαστε τώρα στο στάδιο κατά το οποίο χτυπάμε τον εχθρό σκληρά στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας».

Βόμβες δίπλα στο νοσοκομείο και φωτογραφίες επίδειξης

Εξάλλου, το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα, δηλαδή τα χτυπήματα κατά των αμάχων πολιτών, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το απόγευμα της Κυριακής το Ισραήλ βομβάρδισε στην περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς, εκεί που λίγη ώρα πριν, είχε ζητήσει να εκκενωθεί από Παλαιστίνιους πολίτες.

Όπως αναφέρει το Al Arabiya, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Al-Quds στη Γάζα έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και το νοσοκομείο υπέστη ζημιές.

Βίντεο από την επιδρομή ανήρτησε το Quds News Network στην πλατφόρμα «X», με το συγκεκριμένο δίκτυο πάντως να συνδέεται με τη Χαμάς. Λίγο αργότερα, ωστόσο, την είδηση για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου επιβεβαίωσε και το AlJazeera, τονίζοντας ότι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, είχε προειδοποιηθεί από τον IDF προς εκκένωση πριν από τους πιθανούς βομβαρδισμούς.

Σε μια ακόμη πράξη επίδειξης δύναμης, το Ισραήλ, δημοσίευσε φωτογραφίες αρμάτων μάχης στη δυτική ακτή του παλαιστινιακού θύλακα, 48 ώρες αφότου ξεκίνησε η διευρυμένη χερσαία επιχείρησή του εκεί. Άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας και σε άλλες μπουλντόζες φαίνονται να ανοίγουν δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας και άρματα Merkava να συνοδεύονται από πεζικάριους.

Χαμάς: Μάχες σώμα με σώμα με τον ΙDF

«Σφοδρές μάχες» είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων, όπως επιβεβαίωσε και η οργάνωση.

«Οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ