ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, βλέπουμε αυξημένες απειλές» - Φοβούνται διάχυση στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, βλέπουμε αυξημένες απειλές» - Φοβούνται διάχυση στη  Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ
AP Photo/Maya Alleruzzo

«Αυξημένο κίνδυνο» για διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βλέπουν οι ΗΠΑ καθώς  οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και οι δυνάμεις που συνδέονται μαζί τους στοχεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή, δήλωσε την Κυριακή  (29/10) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. 

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε και να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στην ανατολική Συρία, μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και ομάδες που συνδέονται με αυτό δεν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, εκτίμησαν οι ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αμερικανικά πλήγματα ο Σάλιβαν δήλωσε στο ABC: «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί καταλαβαίνουν το μήνυμά μας».

«Λαμβάνουμε, φυσικά, κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή τη σύγκρουση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα από το να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν. «Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή, και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε και να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ