ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ολονύκτιες χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών - Πάνω από 600 στόχους έπληξε η Αεροπορία

Γάζα: Ολονύκτιες χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών - Πάνω από 600 στόχους έπληξε η Αεροπορία
AP Photo/Hatem Ali

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζεται το σφυροκόπημα από αέρος της Γάζας με την Ισραηλινή Αεροπορία να πλήττει πάνω από 600 στόχους σε ένα 24ωρο, την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες έδιναν μάχη σώμα με σώμα όλη τη νύχτα με μαχητές της Χαμάς  ενώ άρματα μάχης εισήλθαν στη Γάζα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.  

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» νεκρούς μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

Στόχος έγινε η περιοχή του πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, από όπου, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, επρόκειτο να εκτοξευθεί ένας αντιαρματικός πύραυλος. Ακόμη στο στόχαστρο μπήκαν «αποθήκες όπλων, κρυψώνες στελεχών της Χαμάς και αντιαρματικές θέσεις».

Το Αλ Αζχάρ είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Ολονύκτιες ήταν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να δηλώνουν ότι σκότωσαν δεκάδες μέλη της Χαμάς.

Μεταξύ άλλων σκότωσαν μαχητές που οχυρώθηκαν σε κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας και προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα.

Σε ένα περιστατικό, τα χερσαία στρατεύματα κατεύθυναν την Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ένα ορμητήριο της Χαμάς, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 μέλη της.

Μαχητικό αεροσκάφος έπληξε επίσης θέση εκτόξευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και έναν αριθμό μαχητών της Χαμάς που εντοπίστηκαν από τα στρατεύματα ξηράς κοντά στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ.

Οι IDF επιχείρησαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τζενίν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις μαχητές. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Τζενίν ανακοίνωσε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, καταστράφηκαν εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο καθώς και διάφορα σημεία που έκρυβαν αντιαρματικά όπλα και πυρομαχικά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης στόχους στη Συρία και τον Λίβανο, ως απάντηση σε εκτοξεύσεις από τις περιοχές αυτές προς το Ισραήλ. Συγκεκριμένα επλήγησαν από αέρος στόχοι της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος ενώ ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε εκτοξευτές στο συριακό έδαφος.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Ιορδανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας Patriot για να ενισχύσουν την άμυνα των συνόρων της εν μέσω αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο του ιορδανικού στρατού. «Ζητήσαμε από την αμερικανική πλευρά να βοηθήσει στην ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot», δήλωσε ο ταξίαρχος Μουσταφά Χιγιάρι, εκπρόσωπος του στρατού της Ιορδανίας, στην κρατική τηλεόραση.

Επίσης το Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη φιλοξενία από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Η πρόσκληση της Χαμάς «στέλνει ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας κατά των Ισραηλινών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για διάχυση της σύγκρουσης στην περιοχή αυξάνεται. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. «Είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε και να το αποτρέψουμε», δήλωσε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ