ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Απελευθερώθηκε γυναίκα όμηρος της Χαμάς - Είναι στρατιωτικός του IDF

Ισραηλινός στρατός: Απελευθερώθηκε γυναίκα όμηρος της Χαμάς - Είναι στρατιωτικός του IDF
IDF

Την πρώτη απελευθέρωση ομήρου που επετεύχθη από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (30/10), ο IDF, καθώς όπως διευκρινίστηκε η γυναίκα δεν έμεινε ελεύθερη από τη Χαμάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF πρόκειται για την Όρι Μεγκίντις, μία στρατιωτικό του του Ισραηλινού Στρατού που τέθηκε σε αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η τελευταία που ελευθερώθηκε απόψε σύμφωνα με κοινή δήλωση Shin Bet - IDF, αποτελεί το πέμπτο άτομο που κατάφερε να επιστρέψει από την αρχή του πολέμου.

«Απόψε απελευθερώθηκε η γυναίκα στρατιώτης συνταγματάρχης Όρι Μαγκίντις, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, μετά την απαγωγή της από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανάρτηση του IDF.

«Η στρατιώτης εξετάστηκε ιατρικά, η κατάστασή της είναι καλή και συναντήθηκε με την οικογένειά της». Ο στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την παρακάτω εικόνα.

«Καλώς ήρθες σπίτι σου»

Το καλωσόρισμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχτηκε η Ισραηλινή στρατριωτικό που το βράδυ της Δευτέρας απελευθερώθηκε από τον IDF και ενώ υπήρξε όμηρος της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε παράλληλα ότι το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο IDF «επέκτεινε την εδαφική του είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας. Το κάνει με μετρημένα, πολύ δυνατά βήματα, κάνοντας συστηματική πρόοδο ένα βήμα τη φορά».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει ανάρτηση στο X, για την στρατιωτικό του IDF, Όρι Μεγκίντις: «Καλώς ήρθατε στο σπίτι» ανέφερε ο Νετανιάχου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η όμηρος ελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα τη νύχτα.

Ο Νετανιάχου λέει ότι η διάσωση αντανακλά τη δέσμευση της χώρας του να διασώσει απαχθέντες και επαινεί τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών για τις προσπάθειές τους. Παράλληλα, τόνισε πως ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να στοχοποιεί τα μέλη της Χαμάς.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις αξιωματικούς μας»

Έτσι, λίγο μετά τις αντιδράσεις και τη συγγνώμη που ζήτησε για ένα tweet στο οποίο κατηγορούσε τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δήλωσε πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην ηγεσία των αξιωματούχων ασφαλείας.

«Πρέπει να πω ότι δίνουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην προσέγγιση και την ηγεσία του αρχηγού του IDF. Το Ισραήλ σημειώνει συστηματική πρόοδο στον πόλεμο της Γάζας. Και το κάνει με μετρημένα, πολύ ισχυρά βήματα».

Προπαγάνδα της Χαμάς το βίντεο με ομήρους

Τη δική του απάντηση στην ενέργεια της Χαμάς να δημοσιεύσει βίντεο όπου Ισραηλινές όμηροι ζητούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τις ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους, έδωσε το Ισραήλ. Από το γραφείο του πρωθυπουργού γίνεται λόγος για ψυχολογική προπαγάνδα, ενώ με τις εικόνες από αιχμαλώτους πολέμου.

«Πρόκειται για μια σκληρή ψυχολογική προπαγάνδα από τη Χαμάς-ISIS. Αγκαλιάζουμε τις οικογένειες. Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στα σπίτια τους όλους τους απαχθέντες και αγνοούμενους», ήταν το πρώτο σχόλιο από το Ισραήλ.

Μάλιστα, σε μια ανάρτηση στο «X», ο Νετανιάχου αναγνώρισε τις γυναίκες ως Έλενα Τρουπάνοφ, Ντανιέλα Αλόνι και Ραμόνα Κιρστ.

«Σας αγκαλιάζω. Οι καρδιές μας είναι μαζί σας και σε όλους τους αιχμάλωτους», έγραψε ο Νετανιάχου.

Η ψυχολογική πίεση με τις Ισραηλινές

Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα δικά της Μέσα στον πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς βλέποντας τον ισραηλινό στρατό να επελεύνει στη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τρεις Ισραηλινές γυναίκες ομήρους να ζητούν από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανταλλαγή.

Στο βίντεο διάρκειας 76 δευτερολέπτων, μια από τις γυναίκες επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση στα εβραϊκά ότι απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και καλεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το Ισραήλ λέει ότι τουλάχιστον 239 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι. Δεν κατέστη άμεσα δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητα των γυναικών.

«Φέρουμε την ευθύνη της πολιτικής και στρατιωτικής αποτυχίας σας στις 7 Οκτωβρίου. Δεν υπήρχε στρατός δεν έφτασε κανείς. Κανείς δεν μας προστάτευσε. Είμαστε αθώοι πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο Ισραήλ, είμαστε αιχμάλωτοι σε κακή κατάσταση. Μας σκοτώνετε» λέει η γυναίκα και προσθέτει: «Είμαστε αθώοι πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο Ισραήλ, είμαστε αιχμάλωτοι σε κακή κατάσταση. Μας σκοτώνετε. Θέλετε να μας σκοτώσετε; Δεν φτάνει που σκοτώσατε τους πάντες. Δεν είναι αρκετός ο αριθμός των Ισραηλινών πολιτών που σκοτώθηκαν;».

«Απελευθερώστε μας τώρα. Απελευθερώστε τους πολίτες τους, απελευθερώστε τους κρατούμενους τους, απελευθερώστε όλους εμάς. Αφήστε μας να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας», αναφέρει, σύμφωνα με το Αl Jazeera.

Η ταυτότητα των τριών γυναικών, η δήλωση των οποίων ήταν σχεδόν βέβαιο ότι υπαγορεύτηκε από τους απαγωγείς τους, δεν έχει αποσαφηνιστεί, όπως αναφέρουν οι Τimes of Ιsrael.

IDF: Αυτοί είναι οι τέσσερις νεκροί τρομοκράτες

Τα ονόματα τεσσάρων ακόμα ανώτατων στελεχών της της Χαμάς, τα οποία εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Όπως έγινε γνωστό από τον IDF, τα στρατεύματα σκότωσαν τέσσερα εξέχοντα στελέχη στη διάρκεια των διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους παρείχαν τα ακόλουθα ονόματα των νεκρών μελών της Χαμάς:

- Τζαμίλ Μπάμπα, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς στην Κεντρική της Ταξιαρχία

- Μουχαμάντ Σαφάντι, διοικητής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων

- Μουουάμαν Χιτζάζι, εξέχον στέλεχος της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς

- Μουχαμάντ Αουντάλα, ανώτερος πράκτορας στο τμήμα παραγωγής της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι «κατέστρεψε υποδομές τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων και άλλων σημείων εκτόξευσης», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ