ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα βύθιζε στο χάος τη Μέση Ανατολή»

Λίβανος: «Κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα βύθιζε στο χάος τη Μέση Ανατολή»
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι AP Photo / Bilal Hussein

Μια κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε χάος, δήλωσε τη Δευτέρα (30/10) ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου.

«Φοβάμαι ότι η κλιμάκωση θα επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή, βυθίζοντας τη Μέση Ανατολή στο χάος», είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι σε συνέντευξη βίντεο στο AFPTV, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση δεν επηρεάζει μόνο τον Λίβανο.

Ο Μικάτι είπε επίσης ότι η χώρα του βρίσκεται στην «καρδιά της καταιγίδας» και ότι έχει «ζήσει όλους τους πολέμους της περιοχής», κατά τους οποίους ο Λίβανος αποδείχθηκε «ανθεκτικός».

«Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο», δήλωσε.

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

«Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας «περιφερειακής κλιμάκωσης» είναι μεγάλοι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.

«Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική» αλλά ταυτόχρονα «δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Μικάτι, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη την Κυριακή στο Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ντόχα «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στην μεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη» σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εντείνεται, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ και τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο.

Να σημειωθεί ότι στον Λίβανο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την πολιορκία της και τους βομβαρδισμους από το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ