ΚΟΣΜΟΣ

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για τους ξένους υπηκόους μετά από 26 μέρες - Βαρύς φόρος αίματος στη Γάζα

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για τους ξένους υπηκόους μετά από 26 μέρες - Βαρύς φόρος αίματος στη Γάζα
Παλαιστίνιοι περνούν στην Αίγυπτο από τη Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Σε πολλά μέτωπα τρέχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.  

Με παρέμβαση του Κατάρ άρχισαν να εγκαταλείπουν τη πολύπαθη Γάζα από τη Ράφα προς την Αίγυπτο ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλά διαβατήρια, ύστερα από σχετική συμφωνία ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Χαμάς.

Η συμφωνία επετεύχθη σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Το Κατάρ πρωτοστατεί και στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στη Γάζα, την ώρα που υπάρχει οργή για το θάνατο αμάχων από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. Μάλιστα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι που κρατούσε έχασαν τη ζωή τους στο βομβαρδισμό αυτό.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου, έως και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα επιτραπεί να διέλθουν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα την Τετάρτη (1/11), μετά την επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος.

Δεύτερη πηγή, που είναι ενήμερη για την συμφωνία και τις απομακρύνσεις, δήλωσε ότι υπάρχει κατάλογος με έως και 500 κατόχους ξένων διαβατηρίων που θα φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προσέθεσε ότι δεν αναμένεται όλοι να το επιτύχουν αυτό σήμερα.

Περίπου 200 άνθρωποι περίμεναν στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων πρόσθεσε η πηγή αυτή σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Πάνω από 11.000 στόχους χτύπησαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα

Στο μεταξύ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, που ξέσπασε με την επίθεση της Χαμάς από το παλαιστινιακό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου την ώρα που η οργή για την επίθεση στον προσγυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια με πολλούς νεκρούς προκαλεί αντιδράσεις.

«Από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 11.000 στόχους που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πλοία και στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των ανταρτών Χούτι

Παράλληλα ισραηλινές πυραυλάκατοι αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον στρατό φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Saar να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο, καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα προκαλεί αντίποινα από δυνάμεις ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν και φίλα προσκείμενες στη Χαμάς σε άλλα μέρη της περιοχής.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Παρασκευή

Εξελίξεις τρέχουν και στο διπλωματικό επίπεδο. Στο Ισραήλ θα μεταβεί για τρίτη φορά από την 7η Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη θα γίνει την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στο Τελ Αβίβ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία διαφόρων υποδομών, όπως νοσοκομεία, υδραγωγεία την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται.

Το Ισραήλ μέχρι τώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στο θύλακα υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της Χαμάς, η οποία όπως αναφέρει έχει κατασχέσει όλα τα καύσιμα για να τα χρησιμοποιήσει για ιδίους σκοπούς.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε την ανάγκη να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Η επόμενη μέρα για τη Γάζα όπως τη βλέπουν οι Αμερικανοί

Σε ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, μαζί με άλλες χώρες, εξετάζουν μια σειρά από πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η εξουσία της Χαμάς στην περιοχή, όμως ούτε το Ισραήλ θέλει να αναλάβει τον έλεγχο εκεί, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε άρθρο που έγραψε στην Washington Post ο Μπλίνκεν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό βοήθειας προς το Ισραήλ. «Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της υπεράσπισης του Ισραήλ και της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πολίτες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, «χωρίς ταχεία και διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, ο πόνος θα αυξηθεί και η Χαμάς και οι χορηγοί της θα επωφεληθούν, καθώς θα παρουσιάζονται ως σωτήρες μέσα στην ίδια την απόγνωση που δημιούργησαν».

Σε μία άλλη εξέλιξη την Τρίτη (31/10), η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του Τζακ Λιού στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο διορισμός και η διαδικασία επικύρωσης επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο Λιού, ο οποίος είναι Εβραίος, υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ως προσωπάρχης του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αντικαθιστά τον Τομ Νάιντς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση μετά από δύο χρόνια για «προσωπικούς λόγους».

Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους στο Ισραήλ.

Στην Τουρκία ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Στην Άγκυρα θα βρεθεί την Τετάρτη (1/11) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Επίσης θα έχουν συνομιλίες για «τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά θέματα».

Παρέμβαση έκανε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων προς το Ισραήλ, απαιτώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών του στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ