ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ στέλνει χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους πίσω στη Γάζα - Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ στέλνει χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους πίσω στη Γάζα - Ανησυχεί ο ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ γυρίζουν στη Γάζα AP Photo/Fatima Shbair

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονταν στο Ισραήλ πήραν το δρόμο της επιστροφής για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Τελ Αβίβ, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν αποκλειστεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου», την ημέρα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, που πυροδότησε τον πόλεμο, «οδηγήθηκαν πίσω» στη Γάζα, δήλωσε στο AFP ο Χίσαμ Άντουαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις συνοριακές διαβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα είχαν άδεια εργασίας στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε επικοινωνία που είχε το AFP, με την ισραηλινή πλευρά δεν ήταν εφικτό να προσδιορίσει άμεσα τον αριθμό των Παλαιστινίων εργαζομένων από τη Γάζα που βρισκόντουσαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακάλεσε όλες τις άδειες εργασίας που είχαν δοθεί σε Παλαιστινίους της Γάζας, σύμφωνα με συνασπισμό ισραηλινών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία φυλάκισαν κατοίκους της Γάζας» χωρίς, σύμφωνα με τον συνασπισμό αυτόν, «καμία νομική βάση».

Το AFP είχε συναντήσει τις πρώτες μέρες του πολέμου εργαζομένους από τη Γάζα στο Ισραήλ, οι οποίοι είχαν φύγει ή είχαν σταλεί πίσω από τους εργοδότες τους ή την αστυνομία στη Δυτική Όχθη.

Οι επιστροφές στη Γάζα γίνονται μερικές ώρες ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε προς αυτήν την κατεύθυνση το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

«Το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της για την αποστολή πίσω στη Γάζα από το Ισραήλ χιλιάδων Παλαιστινίων εργαζομένων.

Αυτοί «στέλνονται πίσω παρά την σοβαρότητα της κατάστασης» στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελεί στόχο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ελίζαμπεθ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπάται αδιάκοπα από τις 7 Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπου τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις αρχές, από την έναρξη του πολέμου, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε ότι 9.227 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.826 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, 2.405 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ