ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή,σοφή και θαρραλέα» - Τι είπε για τους ομήρους

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή,σοφή και θαρραλέα» - Τι είπε για τους ομήρους
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Hussein Malla

Με τη φράση η «πλημμύρα Αλ Ακτσά» επεκτάθηκε σε περισσότερα από ένα μέτωπα, ξεκίνησε  την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς  ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, την οποία περίμενε με αγωνία η διεθνής κοινότητα.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι «τα αδέλφια της Χαμάς» είχαν σχεδιάσει μόνοι τους την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έκρυψαν από τους άλλους συμμάχους τους.

Η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και το έκρυψαν από όλους. Για να προσθέσει ότι η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ», τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή» υπογράμμισε.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αυτές που διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά του ισραηλινού λαού», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί την διεθνή κοινότητα αν η Χεζμπολάχ θα μπει στη μάχη, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο για το Ισραήλ στο Βορρά τόνισε με νόημα:

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολάχ πρόκειται να μπει στη μάχη. Εγώ σας λέω: Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου», είπε. Για να προσθέσει: «Κάποιοι θα ήθελαν η Χεζμπολάχ να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά μπορώ να σας πω: Αυτό που συμβαίνει τώρα κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανέζικων συνόρων είναι σημαντικό και δεν είναι το τέλος.

Αυτό που έχουμε κάνει από τις 8 Οκτωβρίου είναι πρωτοφανές όσον αφορά τη στρατηγική μάχης μας. Κάθε μέρα, έχουμε στοχοποιήσει ισραηλινούς στρατιώτες, τανκς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αισθητήρες, τα μάτια και τα αυτιά του Ισραήλ. Έχουμε εμπλακεί σε μια πραγματική μάχη. Ο αριθμός των μαρτύρων μας - 57 - μαρτυρά αυτό», είπε.

«Οι επιχειρήσεις μας στα σύνορα ανάγκασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να εκτρέψουν δυνάμεις, όπλα και εξοπλισμό από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη στο μέτωπο του Λιβάνου. Το ένα τρίτο των δυνάμεων είναι τώρα συγκεντρωμένο στα σύνορά μας», τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ

Ο Νασράλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει προληπτικό χτύπημα από το Ισραήλ. «Λέω στους Ισραηλινούς, αν σκέφτεστε να χτυπήσετε προληπτικά στο Λίβανο θα είναι το πιο ηλίθιο λάθος που θα κάνετε στην ιστορία σας», προειδοποίησε.

Ακόμη, τόνισε, ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει το Ισραήλ είναι ότι θέτει στόχους που «δεν μπορεί να επιτύχει». Αυτή ήταν μια προφανής αναφορά στους Ισραηλινούς ηγέτες που λένε ότι ελπίζουν να καταστρέψουν τη Χαμάς.

Όσον αφορά τους Ισραηλινούς που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα, ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ θα τους πάρει πίσω μόνο «μέσω διαπραγματεύσεων».

Ακόμη κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί πολίτες στις κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από τις ισραηλινές δυνάμεις που «ενήργησαν παράλογα καθώς αιφνιδιάστηκαν και ήταν μεθυσμένοι» και όχι από τη Χαμάς.

Σε άλλο σημείο εξέφρασε ευχαριστίες προς το Ιράκ και την Υεμένη που συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη.

Το Ισραήλ είναι εύθραυστο σαν ιστός αράχνης

Ακόμη δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ είναι «εύθραυστο σαν ιστό αράχνης», και δικαιολογήσει τις επιθέσεις φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Το Ισραήλ έχει αποκαλυφθεί ότι είναι ένα αδύναμο κράτος, εύθραυστο σαν ιστός αράχνης, και χρειάζεται την αμερικανική και δυτική υποστήριξη. Διαφορετικά, γιατί το αμερικανικό ναυτικό να στείλει ένα αεροπλανοφόρο λίγο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; Γιατί αλλιώς ο Μπάιντεν θα επισκεπτόταν το Ισραήλ, μαζί με πολυάριθμους Αμερικανούς κυβερνητικούς γραμματείς, την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία και Ευρωπαίους ηγέτες;».

«Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά, αλλά απέτυχε να προσκομίσει οποιαδήποτε απόδειξη» - παρά την παροχή φρικιαστικών οπτικών αποδείξεων ότι το έκαναν - «ενώ όλος ο κόσμος έχει δει εικόνες από Παλαιστίνια παιδιά που βομβαρδίζονται στη Γάζα», ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ τόνισε:

«Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, γι' αυτό και τα κινήματα αντίστασης επιτέθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία».

«Μια νίκη της Γάζας κατά του Ισραήλ δεν θα είναι νίκη του Ιράν ή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, θα είναι πρωτίστως μια πατριωτική νίκη των Παλαιστινίων, αλλά και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας και επίσης του Λιβάνου. Επομένως, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Γάζα», συνέχισε.

Πριν από την ομιλία ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε «πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο.

Η ομιλία, αν και δημοσιοποιήθηκε σήμερα (3/11), ήταν προηχογραφημένη. Ο Νασράλα δεν ήταν παρών στο κτίριο όπου προβλήθηκε η ομιλία.

Εξάλλου σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται.

Ταξίδι του Νασράλα στη Δαμασκό

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι επικεφαλής της Χεζμπολάχ επισκέφθηκε πρόσφατα τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Την πληροφορία για τη συνάντηση αποκάλυψε η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Τζουμχουρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη ήταν μέρος των «προσπαθειών συντονισμού εντός του άξονα, εξετάζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση του πολέμου με το Ισραήλ ως προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα στο επόμενο στάδιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σύρο ομόλογό του Φαιζάλ Μεκντάντ και δήλωσε ότι «η παλαιστινιακή αντίσταση και άλλοι φορείς βρίσκονται σε πολύ υψηλή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ