ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβά την εμπλοκή στον πόλεμο - Όχι σε κατάπαυση πυρός

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβά την εμπλοκή στον πόλεμο - Όχι σε κατάπαυση πυρός
Abir Sultan/Pool Photo via AP

Προειδοποίηση προς τον ηγέτη της Χατζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ότι θα πληρώσει ακριβά οποιαδήποτε εμπλοκή της στον πόλεμο, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, απέρριψε τις εκκλήσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

«Οποιοδήποτε λάθος κάνουν οι εχθροί του Ισραήλ στο Βορρά θα επιφέρει "ασύλληπτο κόστος" στη Χεζμπολάχ», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στον Χασάν Νασράλα, ο οποίος μίλησε σήμερα Παρασκευή (3/11) για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

«Όχι» στην κατάπαυση του πυρός

Σε ότι αφορά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , ο Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα συμφωνούσε με μια τέτοια κίνηση έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που πήρε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου μίλησε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε εκκλήσεις για «ανθρωπιστική» κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Παραδέχθηκε ότι τέθηκαν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα αυτή η παύση για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας, πως θα εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και η Χαμάς θα αποτραπεί από το να χρησιμοποιήσει την προσωρινή παύση προς όφελός της.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους πολίτες», τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «έχει σημασία πώς το κάνει».

Μάλιστα υποστηρίξε ότι η προστασία των Παλαιστινίων είναι το «σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε» και ότι η αποτυχία να το κάνουμε γίνεται «παιχνίδι στα χέρια της Χαμάς».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο στόχος του πολέμου δεν μπορεί να είναι μόνο η ήττα της Χαμάς, αλλά και η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος που θα περιλαμβάνει μια λύση δύο κρατών.

Το όραμα των δύο κρατών μπορεί «να δώσει στους ανθρώπους κάτι για να ελπίζουν» και ότι «υπάρχει ένας ευρύς και ισχυρός συνασπισμός σε όλη την περιοχή που το υποστηρίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ