ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε ναυπηγείο στην Κριμαία

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε ναυπηγείο στην Κριμαία
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ουκρανία ανακοίνωσε το Σάββατο (4/11) ότι έπληξε ένα ναυπηγείο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, στο λιμάνι του Κερτς.

«Το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχή πλήγματα κατά των θαλασσίων και λιμενικών υποδομών του ναυπηγείου Ζαλίβ στην προσωρινά κατεχόμενη πόλη Κερτς», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός με ανάρτησή του στο Telegram χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Zελένσκι: O πόλεμος με τη Ρωσία δεν έχει φθάσει σε «αδιέξοδο»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει οδηγηθεί σε «αδιέξοδο» και είπε ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία με τους συμμάχους για να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν λίγες ημέρες μετά τις απόψεις που εξέφρασε σε άρθρο του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, σύμφωνα με τον οποίο ο πόλεμος κινείται προς ένα νέο στάδιο στατικού πολέμου φθοράς, ένα στάδιο που μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να ανακτήσει τη στρατιωτική της ισχύ.

«Έχει περάσει καιρός και ο κόσμος έχει κουραστεί. Αλλά δεν πρόκειται για αδιέξοδο. Η Ρωσία ελέγχει τους αιθέρες. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τον στρατό μας», είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει δυσκολίες στον πόλεμο, ο οποίος μετράει ήδη 21 μήνες, και ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στην αντεπίθεσή του.

Αλλά είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να μάχονται και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους, ειδικά σε σχέση με την αντιαεροπορική άμυνα.

Η παγκόσμια προσοχή στον πόλεμο στη Γάζα έχει ενισχύσει τις ρωσικές ελπίδες να απομακρυνθεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την εισβολή στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία «αντιλήφθηκε ότι το επίκεντρο θα απομακρυνθεί από την Ουκρανία», είπε, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτή την πρόκληση.

Όπως υπογράμμισε, η χώρα του έχει ήδη βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις στις οποίες η Ουκρανία δεν ήταν το επίκεντρο της προσοχής. «Αλλά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ