ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν – Οι στόχοι της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν – Οι στόχοι της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
AP

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην Δύση και την Τουρκία, η οποία έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεση της στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία, πραγματοποιείται υπό την σκιά των χθεσινών δηλώσεων του για συνέχιση των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς αλλά και την απόφαση του Ερντογάν να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρόεδρος Νετανιάχου, δείχνοντας την δυσαρέσκεια του προς τον Τούρκο πρόεδρο δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν είναι πλέον συνομιλητής τους.

Το σημερινό ταξίδι του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών είναι μια εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη αποστολή καθώς θα πρέπει να πείσει την Άγκυρα ότι η στάση της για στήριξη του Ισραήλ δεν είναι εναντίον των Παλαιστινίων.

Πάντως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα ήταν προβληματική ακόμη και στην ανακοίνωση της.

Αρχικά διέρρευσε η είδηση της επίσκεψης από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, όμως το επίσημο πρόγραμμα του Α. Μπλίνκεν δεν περιελάβανε την Άγκυρα και τελικά ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί ήδη το Ισραήλ και την Ιορδανία, ανακοινώθηκε ότι θα μεταβεί τελικά στην ΄Αγκυρα.

Στο διάστημα αυτό συνεχίσθηκε η σφοδρή και οξύτατη ρητορική του Ερντογάν εναντίον της Δύσης συνολικά αλλά με έντονες επιθέσεις και εναντίον της αμερικανικής πολιτικής όχι μόνο στον πόλεμο στην Γάζα αλλά και συνολικά στην περιοχή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και δευτερευόντως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τ. Σάλλιβαν είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν συστηματικά αποφεύγει όχι μόνο να συναντήσει αλλά και να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η απόφαση τελικά του Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Άγκυρα επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η σαφής στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του Ερντογάν ή να σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ