ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή – Μήνυμα αποτροπής για γενίκευση της σύρραξης

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή – Μήνυμα αποτροπής για γενίκευση της σύρραξης
To πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο στη Διώρυγα του Σουέζ, βορειοανατολικά του Καΐρου x/ U.S. Central Command

Σε μια σπάνια ανακοίνωση, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στους αντιπάλους της περιοχής, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ένα υποβρύχιο εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης της. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση φάνηκε να δείχνει το υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Καΐρου.

Ο στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου του με υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων. Αντίθετα, τα πυρηνικά σκάφη λειτουργούν με σχεδόν πλήρη μυστικότητα ως μέρος της «πυρηνικής τριάδας» των ατομικών όπλων της Αμερικής – η οποία περιλαμβάνει επίσης χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές βόμβες σε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η ανακοίνωση είναι ένα σαφές μήνυμα αποτροπής που απευθύνεται στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή. Το υποβρύχιο έρχεται να ενωθεί με μια σειρά από άλλες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων κρούσης αερομεταφορέων.

Στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατονομάζεται το υποβρύχιο, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει τέσσερα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ Tomahawk (SSGN) και 14 υποβρύχια που φέρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident-II.

Κάθε SSGN μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk, 50% περισσότερους από τους αντιτορπιλικούς κατευθυνόμενους πυραύλους των ΗΠΑ και σχεδόν τέσσερις φορές από ό,τι οπλίζονται τα νεότερα υποβρύχια επίθεσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Κάθε Tomahawk μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή έως και 1.000 λιβρών.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την παρουσία πυρηνικού πυραύλου στη Μέση Ανατολή, ήταν τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, επιβιβάστηκε στο USS West Virginia. Η επίσκεψη του Κουρίλα πραγματοποιήθηκε σε «άγνωστη τοποθεσία στη θάλασσα σε διεθνή ύδατα», ανέφερε τότε η Κεντρική Διοίκηση.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε μια σειρά συναντήσεων με εταίρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ