ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοινώθηκε το καλύτερο τυρί του κόσμου για το 2023

Ανακοινώθηκε το καλύτερο τυρί του κόσμου για το 2023
Το νορβηγικό μπλε τυρί Nidelven Blå αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο για το 2023 Gangstad Gårdsysteri

Ένα νορβηγικό μπλε τυρί, το Nidelven Blå από το τυροκομείο Gangstad Gårdsysteri, αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο για το 2023, στα World Cheese Awards που απονεμήθηκαν την Παρασκευή (3/11).

Η 35η απονομή των βραβείων που διοργανώνονται από τη βρετανική εκδοτική εταιρεία Guild of Fine Food και φιλοξενήθηκε στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής με 4.502 τυριά να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.

Μετά από μια μακρά ημέρα δοκιμών και διαβουλεύσεων, ο φετινός νικητής επιλέχθηκε μπροστά σε ζωντανό κοινό ανάμεσα σε 16 φιναλίστ.

Το ζευγάρι τυροκόμων Ole και Maren Gangstad με το βραβείο τους για το Nidelven BlåHaakon Berg / Guild of Fine Food

Οι κριτές εκθείασαν το Nidelven Blå, ένα ημίσκληρο μπλε τυρί, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην πυκνή κρεμώδη υφή του και στις φρουτώδεις αποχρώσεις του που θυμίζουν κρασί.

Επιλέγοντας το καλύτερο τυρί

«Ο ανταγωνισμός είναι πάντα σκληρός στα World Cheese Awards», δήλωσε στο CNNi πριν από την εκδήλωση ο Τζον Φάραντ, διευθύνων σύμβουλος των World Cheese Awards. «Έχουμε πάνω από 40 διαφορετικές χώρες που διαγωνίζονται, και περιμένουμε τα καλύτερης ποιότητας τυριά από αυτές τις χώρες».

Η διαδικασία ξεκίνησε στο κλειστό στάδιο Spektrum του Trondheim το πρωί της Παρασκευής, όταν η ευρύτερη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 264 κορυφαίους εμπειρογνώμονες τυριών, άρχισε να αξιολογεί 40 έως 50 τυριά σε περίπου 100 τραπέζια, εργαζόμενη σε ομάδες των δύο έως τριών ατόμων.

«Αυτό που τους ζητάμε να κάνουν, πολύ απλά, είναι να αξιολογήσουν αρχικά την οπτική εμφάνιση του τυριού και το άρωμά του», λέει ο Φάραντ. «Στη συνέχεια, έχει μεγαλύτερο βάρος στη βαθμολογία η γεύση και η αίσθηση του τυριού μέσα στο στόμα. Εξετάζουν όλες τις πτυχές του και πώς αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους».

Μόλις τα μέλη κάθε ομάδας συμφωνήσουν μεταξύ τους, οι κορυφαίες επιλογές βραβεύονται ως χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες, ενώ κάθε τραπέζι επιλέγει και ένα «σούπερ χρυσό» τυρί.

Η ανάδειξη του νικητή από την επιτροπή των 16 ειδικώνHaakon Berg / Guild of Fine Food

Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, τα «σούπερ χρυσά» τυριά μειώνονται σε 16 από την πιο στενή κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από μια ομάδα 16 ειδικών. Οι ίδιοι στη συνέχεια ανακοινώνουν και τον νικητή του διαγωνισμού.

Περσινός νικητής του διαγωνισμού ήταν το ελβετικό τυρί Le Gruyère AOP surchoix.

Με πληροφορίες από: The 2023 world cheese champion has been revealed by Tamara Hardingham-Gill, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ