ΚΟΣΜΟΣ

Στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό υποβρύχιο USS Florida – Δεν μεταφέρει τελικά πυρηνικά όπλα

Στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό υποβρύχιο USS Florida – Δεν μεταφέρει τελικά πυρηνικά όπλα
Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Handout/US Central Command

Στον Περσικό Κόλπο έφτασε αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αποστολή του USS Florida στην περιοχή αποτελεί, επί της ουσίας, ένα μήνυμα προς το Ιράν και μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η άφιξη του υποβρυχίου κλάσης Οχάιο είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον Αμερικανικό Στρατό (κεντρική διοίκηση) στο Χ, πρώην Twitter προ ημερών, ωστόσο δεν είχε διευκρινιστεί, όμως, ποιο υποβρύχιο θα έφτανε στον Περσικό Κόλπο και εάν θα μετέφερε πυρηνικά όπλα ή απλώς θα ήταν πυρηνοκίνητο.

Το Florida, παρότι πυρηνοκίνητο, δεν μεταφέρει πλέον πολεμικά όπλα.

Ωστόσο, κάθε υποβρύχιο κλάσης Οχάιο μπορεί να εξοπλιστεί με 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους από αυτούς με τους οποίους είναι οπλισμένα τα νεότερα επιθετικά υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου του με υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων. Αντίθετα, τα πυρηνικά σκάφη λειτουργούν με σχεδόν πλήρη μυστικότητα.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την παρουσία πυρηνικού πυραύλου στη Μέση Ανατολή, ήταν τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, επιβιβάστηκε στο USS West Virginia. Η επίσκεψη του Κουρίλα πραγματοποιήθηκε σε «άγνωστη τοποθεσία στη θάλασσα σε διεθνή ύδατα», ανέφερε τότε η Κεντρική Διοίκηση.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ήδη αρκετές φορές την Τεχεράνη να μην εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς.

Το Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Χαμάς και τη στηρίζει ανοιχτά, τόσο οικονομικά όσο και συμβουλευτικά.

Ωστόσο, η χώρα έχει αρνηθεί ότι γνώριζε το οτιδήποτε για την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτ Ράιντερ δήλωσε πρόσφατα πως αυτή η αύξηση δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει ως στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης αλλά και την προστασία των ΗΠΑ και των εταίρων της:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ότι δεν θέλουμε να δούμε την κατάσταση στο Ισραήλ να επεκτείνεται και να μετατρέπεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση» είχε πει ο Ράιντερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 24 Οκτωβρίου. Και όπως έχετε ακούσει από τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον υπουργό Άμυνας Όστιν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, το μήνυμά μας προς χώρες ή ομάδες που σκέφτονται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή είναι: μην το κάνετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ