ΚΟΣΜΟΣ

Στον «αέρα» συμφωνία του Ψυχρού Πολέμου - Μετά τη Ρωσία αποχωρούν και οι ΗΠΑ

Στον «αέρα» συμφωνία του Ψυχρού Πολέμου - Μετά τη Ρωσία αποχωρούν και οι ΗΠΑ
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Michal Dyjuk, file

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην αναστολή συμμετοχής σε συνθήκη του 1990 για τον περιορισμό των συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη (CFE) έκαναν γνωστή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήρθε μετά την επίσημη απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία CFE την Τρίτη (7/11) και τις μακροχρόνιες διαμαρτυρίες της Δύσης ότι η Μόσχα δεν τηρούσε τους όρους της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία της συνθήκης CFE για όσο χρειαστεί και σύμφωνα με το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση: «Η Συνθήκη CFE συνήφθη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο σχηματισμός μιας νέας αρχιτεκτονικής παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ασφαλείας βασισμένης στη συνεργασία έμοιαζε δυνατός, και καταβάλλονταν κατάλληλες προσπάθειες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Ακόμη επισημείνει ότι η πίεση των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ έκανε χώρες της συμμαχίας να «παρακάμπτουν ανοιχτά» τους περιορισμούς της συνθήκης και προσθέτει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας σημαίνουν πως η συνθήκη είναι νεκρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στη CFE και την ενεργό συμμετοχή της το 2015.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνουν πλέον από τις 15 Δεκεμβρίου 2007 καμία πληροφορία για τις συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Τον Μάιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα, στο οποίο κατήγγελλε τη συνθήκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ