ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έγινε επίθεση στο κομβόι που μετέφερε τον Αμπάς, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ

Δεν έγινε επίθεση στο κομβόι που μετέφερε τον Αμπάς, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ
Jonathan Ernst/Pool photo via AP

Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και συμμορίας ναρκωτικών, και όχι επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Μαχμούντ Αμπάς, αφορούσε τελικά το περιστατικό που συνέβη στις 7/11 στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα, πως επρόκειτο για χτύπημα στο κομβόι που μετέφερε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και πως την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Παιδιά του Abu Jandal».

Η εν λόγω οργάνωση, ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την υποτιθέμενη επίθεση και μάλιστα σε ανακοίνωσή της, διαχώρισε τη θέση της από την ένοπλη συμπλοκή στον καταυλισμό Jalazone.

Τα οκτώ μέτωπα των επιχειρήσεων του IDF στη Γάζα

Μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα ο Ισραηλινός στρατός μπαίνει πιο βαθειά στη Λωρίδα της Γάζας, με την ισραηλινή αεροπορία να συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στο θύλακα προκαλώντας και άλλες απώλειες αμάχων και ενώ ανοικτό παραμένει το μέτωπο με το Λίβανο.

Στρατιώτες εντόπισαν αρκετές σήραγγες μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Χανούν, βορειοανατολικά της πόλης της Γάζας. Οι μηχανικοί μάχης της μονάδας Γιαχαλόμ κατέστρεψαν τις σήραγγες.

Οι μάχες συνεχίζονται σε οκτώ κύρια μέτωπα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας - με τις πιο βίαιες στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά - όπου τα ισραηλινά στρατεύματα ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη της Γάζας και τον παράλληλο παραλιακό δρόμο. Επιχειρήσεις γίνονται και στη Δυτική Όχθη.

Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές έγιναν κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σιφά και το νοσοκομείο Αλ Κουντς, την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Γάζα έχει φτάσει στα όρια της πείνας, με τα περισσότερα μεγάλα αρτοποιεία να κλείνουν τις πόρτες τους λόγω έλλειψης αλεύρων και καυσίμων.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί βίντεο στο οποίο Παλαιστίνιοι που κρατούν λευκές σημαίες προσπαθούν να φτάσουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός άνοιξε για μία ακόμη φορά την Τρίτη (7/11) διάδρομο για την εκκένωση αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότιο τμήμα, ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός στο Twitter.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που συνολικά 114 ξένοι υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί από τη Γάζα προς την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα μέχρι στιγμής την Τρίτη, όπως δήλωσε στο CNNi Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος.

Επιπλέον, τέσσερις τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι έφτασαν στην Αίγυπτο για περίθαλψη μέσω του περάσματος, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ αλλά δεν είναι σαφές αν θα βρεθεί και το Ισραήλ.

Ο ίδιος έχει ζητήσει πρόσβαση στο Ισραήλ και στη Γάζα. Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Αίγυπτο και πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Ιορδανία.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί βίζες σε βασικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ, αφού ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν έγιναν «στο κενό».

Το Μεσανατολικό στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριαρχεί και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προερχόμενος από το αποτυχημένο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή καθώς δεν απέδωσε καρπούς συναντώντας την Ιάπωνα ομόλογό του, Γιόκο Καμικάβα, δήλωσε: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και για την G7 να ενωθεί μπροστά σε αυτή την κρίση και να μιλήσει, όπως κάνουμε, με μια καθαρή φωνή».

Με τη σειρά του Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου είχαν την Τρίτη (7/11) την πρώτη τους επίσημη συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Εκδηλώσεις μνήμης για τον ένα μήνα από την επίθεση της Χαμάς

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που συμπληρώνεται ένας μήνας από την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα με το Ισραήλ να οργανώνει σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων. Ήδη το πρωί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 1.400 θύματα των επιθέσων της Χαμάς.

Οι οικογένειες πενθούντων, απαχθέντων και αγνοουμένων Ισραηλινών σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ απόψε, δείχνοντας την οργή τους για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του.

Όπως έχουμε αναφέρει, σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ και απήγαγαν περισσότερους από 200.

Μια ομάδα WhatsApp για τις οικογένειες δημοσίευσε: «Ο Νετανιάχου δεν παραβρέθηκε σε καμία κηδεία, δεν παραβρέθηκε σε καμία Shiv'a (αγρυπνία/πένθος), δεν τηλεφώνησε στις οικογένειες που πενθούν. Αύριο - θα έρθουμε σε αυτόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ