ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Τέλος η φοροαπαλλαγή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2024

Ελβετία: Τέλος η φοροαπαλλαγή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2024
Κόβει τις φοροαπαλλαγές στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτιοκινήτων η Ελβετία- Στη φωτογραφία ένα Tesla AP Photo/Mark Schiefelbein

Με την κατάργηση ενός νόμου του 1997, η Ελβετία βάζει τέλος στην φορολογική απαλλαγή των εισαγωγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η αυξανόμενη παρουσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ελβετικούς δρόμους έχει μειώσει κατά πολύ τα φορολογικά έσοδα, οδηγώντας την κυβέρνηση σε αυτήν την απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου AFP, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υπόκεινται στον ίδιο εισαγωγικό δασμό ύψους 4% που επιβάλλεται στα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα ή οχήματα με φυσικό αέριο.

Πίσω στο 1997, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είχαν εξαιρεθεί από τον φόρο εισαγωγής, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο «η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει σημαντικά. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η απαλλαγή από τον φόρο ως κίνητρο δεν είναι πλέον απαραίτητη, δεδομένης της απότομης αύξησης του μεριδίου των ηλεκτρονικών οχημάτων στο σύνολο των εισαγωγών αυτοκινήτων και της σύγκλισης των τιμών».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μεταξύ του 2018 και του 2022, οι ετήσιες εισαγωγές ηλεκτρονικών οχημάτων εκτοξεύθηκαν σχεδόν στο εξαπλάσιο, από περίπου 8.000 σε περισσότερα από 45.000 οχήματα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισήχθησαν περίπου 30.400 ηλεκτρονικά οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 66% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε.

Αυτή η δραματική αύξηση σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά οχήματα αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εισαγωγών το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 16% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Η αύξηση αυτή οδήγησε σε αισθητή μείωση των εισπράξεων από τους δασμούς αυτοκινήτων», δήλωσε η κυβέρνηση.

Για όλο το 2022, το έλλειμμα φόρων ήταν περίπου 78 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (81 εκατομμύρια ευρώ) και φέτος το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100-150 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ανέφερε.

Εάν η απαλλαγή είχε συνεχιστεί, εκτιμάται ότι το αθροιστικό έλλειμμα φόρων για τα έτη 2024 έως 2030 θα ήταν μεταξύ δύο και τριών δισεκατομμυρίων φράγκων.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε επίσης την εκτίμηση της βιομηχανίας ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρονικών οχημάτων θα ευθυγραμμιστεί με την παραγωγή οχημάτων με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ