ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Καμία διέλευση τραυματία από τη Ράφα - Δέκα χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες στις επιχειρήσεις

Γάζα: Καμία διέλευση τραυματία από τη Ράφα - Δέκα χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες στις επιχειρήσεις
Κόσμος συρρέει στο πέρασμα της Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Για δεύτερη φορά διακόπηκαν οι εκκενώσεις από το πέρασμα της Ράφα αργά την Τετάρτη (9/11), με αποτέλεσμα κανένας Παλαιστίνιος τραυματίας, ξένος πολίτης, ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα να καταφέρει να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο

Η μοναδική έξοδος από τη Γάζα, παρέμεινε κλειστή από τις ισραηλινές Αρχές, οι οποίες δεν ενέκριναν τον κατάλογο των τραυματιών, που επρόκειτο να διακομιστούν, ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακα.

Για τον ίδιο λόγο, το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Ενώ κόσμος συνέρρεε από το πρωί της στην περιοχή, όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική» ο Μάζεν Ντανάφ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, παλαιστινιακή και γερμανική υπηκοότητα.

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στη Γάζα», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι, η διέλευση της Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν άνθρωποι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Παλαιστίνη, η οποία πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό. Έκλεισε ξανά μετά από δύο ημέρες.

10.000 ισραηλινοί στρατιώτες στις χερσαίες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας έχει να αναπτυχθεί ολόκληρη μεραρχία για τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς., επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των IDF.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, που αναπτύσσεται ολόκληρη μεραρχία σε «εχθρικό έδαφος».

Η 252η μεραρχία του ισραηλινού στρατού, η οποία επιχειρεί από το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελείται από τέσσερις ταξιαρχίες πεζικού και μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ