ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο Χόλιγουντ για να τερματιστεί η απεργία των ηθοποιών

Συμφωνία στο Χόλιγουντ για να τερματιστεί η απεργία των ηθοποιών
(AP Photo/Chris Pizzello)

Τέλος λαμβάνει από σήμερα, Πέμπτη 9/11 η απεργία του Screen Actors Guild και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA) που είχε παραλύσει εδώ και μήνες την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία.

Η επιτροπή του σωματείου ενέκρινε προσωρινά μια συμφωνία με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο του Χόλιγουντ.

Έτσι, έπειτα από 118 ημέρες, οι ηθοποιοί μέλη του σωματείου SAG-AFTRA θα επιστρέψουν στα κινηματογραφικά στούντιο από σήμερα στις 12:01 π.μ. ώρα Αμερικής. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερης διάρκειας απεργία ηθοποιών στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο εξηγεί πως η νέα συμφωνία που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών θα έχει τριετή διάρκεια και η αξία της «υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Το SAG-AFTRA θα δώσει σε μερικές ημέρες στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως διαβεβαιώνει πως αυτή έχει «εξαιρετική εμβέλεια». Περιλαμβάνει κυρίως μια σημαντική αύξηση των κατώτατων μισθών και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ καθιερώνει «για πρώτη φορά» ένα σύστημα με μπόνους για τις αναμεταδόσεις σε streaming.

Για να επιστρέψουν οι ηθοποιοί στα πλατό και να αρχίσουν και πάλι τα γυρίσματα, οι 160.000 ηθοποιοί, χορευτές και κασκαντέρ, που είναι μέλη του SAG-AFTRA, θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν τη νέα συλλογική σύμβασή τους με ψηφοφορία. Πρόκειται για ένα στάδιο που θεωρείται ευρέως απλώς τυπικό.

Την ικανοποίησή της για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε η πρόεδρος της SAG-AFTRA Φραν Ντρέσερ, η οποία έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram ότι «τα καταφέραμε».

https://www.instagram.com/p/CzaC3W3RG47/

Οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία διεξάγονταν σχεδόν καθημερινά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, συχνά με τους ίδιους τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Disney, Netflix, Warner Bros και Universal.

Η ένωση Alliance of Motion Picture and Television Producers (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, AMPT), η οποία εκπροσωπούσε τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο υπόδειγμα» για τον τομέα. Η εργοδοσία «περιμένει με ανυπομονησία να ξαναπιάσει η βιομηχανία τη δουλειά της για να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ