ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τρίτο ντιμπέιτ των υποψήφιων των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα – Απών ο Τραμπ

ΗΠΑ: Τρίτο ντιμπέιτ των υποψήφιων των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα – Απών ο Τραμπ
Οι πέντε υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ρον ΝτεΣάντις, Κρις Κρίστι, Βίβεκ Ραμασουάμι, Τιμ Σκοτ και Νίκι Χέιλι που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες, Τετάρτη 8/11 πέντε υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, σε ένα ακόμη ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η άμβλωση, η οικονομία ήταν μερικά από τα θέματα στην ατζέντα του ντιμπέιτ, για τα οποία μίλησαν οι υποψήφιοι Ρον ΝτεΣάντις, Κρις Κρίστι, Βίβεκ Ραμασουάμι, Τιμ Σκοτ και Νίκι Χέιλι. Μεγάλος απών της βραδιάς, το φαβορί για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του οποίου στράφηκαν και οι πέντε υποψήφιοι.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική με τα δύο προηγούμενα ντιμπέιτ, ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος σνόμπαρε την τηλεμαχία καθώς, όπως δηλώνει ο ίδιος, προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων υποψηφίων.

Κάποιοι από τους υποψήφιους, μάλιστα, απέδωσαν τις πρόσφατες εκλογικές ήττες των Ρεπουμπλικάνων στον Τραμπ.

Ο ΝτεΣάντις επέκρινε τον πρώην πρόεδρο επειδή δεν πήρε μέρος στο ντιμπέιτ και εκτίμησε ότι εκείνος ευθύνεται για τα κακά εκλογικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές της Τρίτης.

«Έχει δηλώσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα βαρεθούν να κερδίζουν. Λοιπόν είδαμε τα αποτελέσματα χθες (σ.σ. την Τρίτη) το βράδυ. Έχω βαρεθεί να χάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι!», τόνισε.

Η Χέιλι επέκρινε πιο κεκαλυμμένα τον Τραμπ. «Όλοι θέλουν να μιλήσουν για τον πρόεδρο Τραμπ. Μπορώ να σας πω ότι πιστεύω ότι ήταν ο κατάλληλος πρόεδρος για εκείνη την περίοδο. Δεν πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος πρόεδρος τώρα».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΝτεΣάντις και η Χέιλι δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου.

Πυρά και εναντίον του Μπάιντεν

Οι πέντε υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έστρεψαν τα πυρά τους και εναντίον του Μπάιντεν, κυρίως στη διάρκεια της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς. Όλοι τους δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να προσφέρουν άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ και επέκριναν τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε ποιο μήνυμα θα έστελνε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ΝτεΣάντις απάντησε: «Θα έλεγα στον Μπίμπι ‘τελείωσε μια και καλή τη δουλειά με τους σφαγείς της Χαμάς, είναι τρομοκράτες’».

Η Χέιλι επέκρινε τον Μπάιντεν επειδή πιέζει το Ισραήλ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ανθρωπιστικών παύσεων στον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να λέμε στο Ισραήλ τι να κάνει», εκτίμησε. «Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τους στηρίζουμε και να εξαλείφουμε τη Χαμάς».

Οι υποψήφιοι δεσμεύθηκαν εξάλλου να τιμωρήσουν τους υποστηρικτές της Χαμάς και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι θα απελάσει τους αλλοδαπούς φοιτητές που θα εκφράσουν στήριξη προς την παλαιστινιακή οργάνωση.

Διαφωνίες για την Ουκρανία

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προ το Κίεβο. Κάποιοι από τους υποψήφιους ζήτησαν να διακοπεί η βοήθεια αυτή.

«Η Ουκρανία δεν είναι υπόδειγμα δημοκρατίας», σχολίασε ο Ραμασουάμι, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Ζελένσκι «ναζί».

Προεκλογική συγκέντρωση διοργάνωσε ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο Τραμπ διοργάνωσε την ίδια ώρα του ντιμπέιτ προεκλογική συγκέντρωση σε πόλη της Φλόριντα 18 χιλιόμετρα από το Μαϊάμι. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να συγκεντρώνει το 58% της πρόθεσης ψήφου, παρά τις κατηγορίες που τον βαρύνουν σε τέσσερις υποθέσεις.

Ο πρώην πρόεδρος βασίζεται στην εκλογική βάση, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει πιστή σε αυτόν.

Περικυκλωμένος από μια θάλασσα με κόκκινα καπέλα που φώναζε «HΠΑ!», «ΗΠΑ!», ο επιχειρηματίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλιακανών και προτίμησε να επιτεθεί στον 80χρονο Μπάιντεν.

«Το πρόβλημά του δεν είναι η ηλικία του, στην οποία αναφέρονται συνεχώς. Το πρόβλημά του είναι ότι είναι εντελώς ανίκανος», εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ