ΚΟΣΜΟΣ

Οι λύσεις για την επόμενη ημέρα στη Γάζα είναι όλες επικίνδυνες

Οι λύσεις για την επόμενη ημέρα στη Γάζα είναι όλες επικίνδυνες
Όταν και η αντιπολίτευση στο Ισραήλ προτάσσει ως προϋπόθεση την κατοχή στη Λωρίδα το μέλλον στην περιοχή δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.

Όταν και η αντιπολίτευση στο Ισραήλ προτάσσει ως προϋπόθεση την κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας το μέλλον στην περιοχή δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.

Ο Γιαίρ Λαπίντ είναι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και ένας από τους ανθρώπους του «κέντρου» στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν (από την 1 Ιουλίου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου του 2022) ο Λαπίντ φαντάζει εδώ και μήνες ως το αδιαφιλονίκητο «φαβορί» να διαδεχθεί τον Νετανιάχου για μία πλήρη αυτή την φορά θητεία.

Ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (που στα ελληνικά σημαίνει Υπάρχει Μέλλον) έχει ξεκαθαρίσει τους «λογαριασμούς» του με τον Νετανιάχου από την στιγμή που ο τελευταίος επέλεξε να συνταχθεί με τους ακραίους εταίρους του και να κινηθεί στην κατεύθυνση των δομικών αλλαγών στις αρμοδιότητες του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Ο Λαπίντ θεωρείται μετριοπαθής στις θέσεις του αναφορικά με το ζήτημα της συμβίωσης με τους Παλαιστίνιους και έχει ανοιχτά μιλήσει για μία λύση που θα δίνει «αέρα ασφαλούς και αρμονικής συμβίωσης» και στις δύο πλευρές.

Σε συνέντευξή του όμως στην βρετανική έκδοση του i24 εχθές ο Λαπίντ φαίνεται πως επέλεξε να αποστασιοποιηθεί για τους δικούς του λόγους από τις πάγιες θέσεις του.

Ενώ υπογράμμισε πως οι επιλογές που έχει βάλει σήμερα στο τραπέζι η Κυβέρνηση είναι όλες κακές, πρότεινε πως την επόμενη ημέρα στη Γάζα θα πρέπει να επανέλθει η Παλαιστινιακή αρχή.

Αυτή η κίνηση σύμφωνα με τον Λαπίντ, αλλά και τους Αμερικανούς, είναι αυτή που θα θέσει τα θεμέλια για μία νέα αρχή ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

Κι αν αυτό ως πρόταση δεν εκπλήσσει, ο Λαπίντ έκανε στην ακριβώς επόμενη φράση του στροφή 180οαπό την αρχική του τοποθέτηση: «Πρέπει να διατηρήσουμε την δυνατότητα να μπαίνουμε στη Γάζα όποτε το κρίνουμε απαραίτητο, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα σύνορά μας» τόνισε αφήνοντας ξεκάθαρα χαραγμένη την απορία στο πρόσωπο της δημοσιογράφου…

Ο Λαπίντ έρχεται από τη μία να υποστηρίξει, πως ο πολιτικός βραχίονας των Παλαιστινίων που έχει περιοριστεί στη Ραμάλα από το 2007, πρέπει να είναι η μοναδική πρόταση του Αραβικού κόσμου, της Δύσης αλλά και του ίδιου του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στην Λωρίδα και ταυτόχρονα το Ισραήλ να εφαρμόσει και το σχέδιο κατοχής επ’ αόριστον των εδαφών στην περιοχή που προτείνει η ακραία Κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το σχέδιο Λαπίντ είναι σαφές πως γίνεται από την «ασφάλεια» που σήμερα παρέχει η αντιπολίτευση σε μία κρίση τεραστίων διαστάσεων για τη χώρα και αυτό είναι που το κάνει και επικίνδυνο.

Εάν η αντιπρόταση του προοδευτικού χώρου στο Ισραήλ περιέχει την βάση του σχεδίου της Κυβέρνησης Νετανιάχου δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει το παραμικρό στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Γάζα και την Δυτική όχθη.

Για την ακρίβεια η πρόταση Λαπίντ περιέχει πολύ από αυτό που επί δεκαετίες το Ισραήλ εφαρμόζει στην δυτική όχθη: επέμβαση όταν πιστεύει το Τελ Αβίβ πως διακυβεύεται η ασφάλειά του…

Προτάσεις σήμερα δεν έχουν τολμήσει να αρθρώσουν, όχι τουλάχιστον φωναχτά τα κόμματα της αριστεράς στη χώρα, με την κοινή γνώμη να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας λύσης, στην οποία η Παλαιστίνη θα έχει εντελώς διαφορετικό χώρο πολιτικά και κοινωνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ