ΚΟΣΜΟΣ

DW: Βολές Τελ Αβίβ κατά Al Jazeera για υπερβολική μεροληψία υπέρ της Χαμάς

DW: Βολές Τελ Αβίβ κατά Al Jazeera για υπερβολική μεροληψία υπέρ της Χαμάς
AP Photo/Mahmoud Illean

Το Ισραήλ - και όχι μόνο - κατηγορεί το Al Jazeera για μονομέρεια υπέρ της Χαμάς. Ποια είναι η θέση του καταριανού καναλιού στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή;

Όπως μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle, ο ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι επέκρινε πρόσφατα αυστηρά το ειδησεογραφικό πρόγραμμα Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι το αραβικό κανάλι καλλιεργεί κλίμα κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν έκτακτο διάταγμα, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ενδεχόμενο κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ.

Τα σχέδια δεν έχουν γίνει ωστόσο πράξη. Ο Σλόμο Κάρχι δεν είναι ο μόνος που ασκεί κριτική στο Al Jazeera. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ντόχα στις 13 Οκτωβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Κατάρ να μετριάσει τον τόνο στα ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Ο Ασιέμ Ελ Ντιφράουι, ειδικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, υπενθύμισε σε συνέντευξη στην DW ότι το Al Jazeera είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Κατάρ και ως τούτου ακολουθεί πιστά κυβερνητική γραμμή.

Ο αναλυτής, ο οποίος διδάσκει στη Γερμανία, είπε επίσης ότι το Κατάρ διατηρεί ως γνωστόν, στενές επαφές με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μέρος της ανώτατης ηγεσίας της παλαιστινιακής οργάνωσης ζει στη Ντόχα:

«Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Al Jazeera και πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης είναι φυσικά το ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα δεινά των Παλαιστινίων. Το ενδιαφέρον αποτελεί σχεδόν προτεραιότητα και εκφράζει όσα νοιώθουν τα 350 εκατομμύρια Αράβων για τους Παλαιστινίους. Έτσι το κανάλι αποκτά πρόσβαση σε ένα μεγάλο ακροατήριο».

Η Χαμάς δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική

Την ίδια στιγμή το Al Jazeera παρουσιάζει διαφορετικά από τα μέσα της Δύσης την Χαμάς, η οποία σε ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι το καταριανό κανάλι, αναφερόμενο στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, μια μέρα μετά έκανε λόγο για διείσδυση «ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας» στο Ισραήλ.

Κατά κανόνα το Al Jazeera δεν αναφέρεται στη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, με εξαιρέσεις όπως ένα σχόλιο του νορβηγού υπουργού Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε. Από την άλλη ωστόσο, το αραβικό τηλεοπτικό πρόγραμμα αναφέρει ορισμένα γεγονότα με σαφήνεια: όπως πχ ότι η Χαμάς σκότωσε στο Ισραήλ περισσότερους από 1.400 ανθρώπους σε μία μόνο ημέρα.

Σε αντίθεση με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το Al Jazeera αξιολογεί την επίθεση της Χαμάς στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα ισραηλινής πολιτικής έναντι των Παλαιστινίων. Αναφέρει πχ πως η «πρόσφατη σύγκρουση», παραπέμπει στον «16ετή αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την ισραηλινή εποικιστική πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σημειώνει επίσης ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιδρώντας στις επιθέσεις της Χαμάς, εξαπέλυσε «μια βίαιη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα». Γίνεται κατά συνέπεια σαφές ποιός φέρει εδώ την ευθύνη.

* Η Deutsche Welle ζήτησε από το Al Jazeera να πάρει επίσημα θέση στις επικρίσεις, αλλά και να ενημερώσει για τις αρχές στις οποίες βασίζονται τα ρεπορτάζ του σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ