ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις της ΕΕ σε Ισραηλινούς «εξτρεμιστές» προτείνει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Κυρώσεις της ΕΕ σε Ισραηλινούς «εξτρεμιστές» προτείνει ο Βέλγος πρωθυπουργός
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο AP Photo/Virginia Mayo

Το ενδεχόμενο να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την απαγόρευση εισόδου σε Ισραηλινούς «εξτρεμιστές» που ασκούν ή υποκινούν βία εναντίον Παλαιστινίων, προτείνει ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο. 

Ο ίδιος κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την «έλλειψη δράσης εναντίον βίαιων εξτρεμιστών».

«Εκτιμώ ότι η χώρα μας πρέπει να φροντίσει αυτοί που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, για παράδειγμα αυτοί που ασκούν βία στη Δυτική Όχθη, να απαγορευτεί να εισέρχονται στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να φέρει το Βέλγιο στο «τραπέζι» στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα (13/11) στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει επίσης να επιβληθούν προσωπικές κυρώσεις σε «στον Ισραηλινό υπουργό ο οποίος κάλεσε να χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο εναντίον πληθυσμού που δεν μπορεί να κάνει τίποτα και σήμερα ζει σε φρικτές συνθήκες», συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό, αναφέρεται στον ακροδεξιό υπουργό Αμιχάι Ελιγιάου, ο οποίος υποστήριξε σε δήλωσή του το ενδεχόμενο το Ισραήλ «να ρίξει ατομική βόμβα» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας πως αποτελεί «μια από τις πιθανές επιλογές της χώρας».

Η δήλωση προκάλεσε κατακραυγή, εκτός και εντός Ισραήλ, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ελιγιάου σε «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.

Το Βέλγιο, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία, ήταν ανάμεσα στις 8 χώρες (από τις 27) της ΕΕ που κάλεσαν να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή την 27η Οκτωβρίου, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα.

«Δεν έχω δει ποτέ να εξαφανίζεται τρομοκρατική οργάνωση με καλέσματα στη βία εναντίον της, μια τρομοκρατική οργάνωση διαλύεται όταν δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξής (της), όταν γίνεται διαπραγμάτευση» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ