ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Αυτές είναι οι προτάσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ανταλλαγή ομήρων - Απόλυτο χάος στη Γάζα

NYT: Αυτές είναι οι προτάσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ανταλλαγή ομήρων - Απόλυτο χάος στη Γάζα
AP Photo/Leo Correa

Την ώρα που στην πόλη της Γάζας προελαύνουν οι ισραηλινές δυνάμεις, σφυροκοπώντας ακόμη και νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με τον IDF αποτελούν ορμητήρια της Χαμάς, πληροφορίες, φέρνουν μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όλο και πιο κοντά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρεται να εξετάζει μία πιθανή συμφωνία προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί άμαχοι που κρατούνται ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται πληροφορίες από αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες και αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας όπου διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων. Μάλιστα, το Κατάρ παίζει τον ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή, ενώ συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις που συζητούνται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους - συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και ξένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών - με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι, είπαν.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την πηγή. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι πολίτες, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ισραηλινούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που κρατά στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζεται χρόνος για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες.

«Εργαζόμαστε συνεχώς και με δυναμισμό σε ποικίλες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο, θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο εκπρόσωπος

Al Hadath: Υπάρχει συμφωνία για ανταλλαγή

Μάλιστα, την παραπάνω είδηση, είχε πάει ένα βήμα παραπέρα το σαουδαραβικό μέσο «Al Hadath» επικαλούμενο πηγές κυρίως από το περιβάλλον της Χαμάς αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τονίζοντας πως έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για ανταλλαγή ομήρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 100 γυναικών και παιδιών των Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές για διάφορα αδικήματα με 100 γυναίκες και παιδιά που είναι όμηροι της Χαμάς. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει το παραμικρό προς το παρόν ενώ ούτε και η Χαμάς έχει προβεί σε κάποια επιβεβαίωση.

IDF: Θα σκοτώνουμε παντού τους τρομοκράτες

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (10/11) ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μετά τα σημερινά πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας

Σκηνές πανικού και χάους διαδραματίστηκαν την Παρασκευή (10/11) στα νοσοκομεία Αλ Κοντς και Αλ Σίφα της Γάζας και ακόμα τέσσερα που βρίσκονται περικυκλωμένα από ισραηλινά τανκς ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 28 τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά και δύο από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση.

«Διεξάγονται σφοδρές μάχες και οι ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων (ισραηλινής) κατοχής πυροβολούν στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του» για να μην θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του.

Αποκάλυψη Μπλίνκεν για σχέδιο «επόμενης μέρας»

Την ανάγκη να γίνουν περισσότερα προκειμένου να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα, τόνισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει μια σειρά από «βασικές αρχές» που θα καθοδηγήσουν τη μεταπολεμική ειρηνευτική προσπάθεια:

  • Όχι βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα
  • Μη χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ
  • Καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας
  • Δέσμευση για διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, με ενιαίο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ