ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δύο πρόωρα βρέφη πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και άλλα 37 κινδυνεύουν

Γάζα: Δύο πρόωρα βρέφη πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και άλλα 37 κινδυνεύουν
AP Photo/Adel Hana

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel ανέφερε το Σάββατο πως «δύο πρόωρα βρέφη πέθαναν» μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.

Υπάρχει επίσης «αληθινός κίνδυνος για άλλα 37 πρόωρα μωρά» της υπηρεσίας αυτής, προειδοποίησε η ΜΚΟ, καθώς οι μάχες είναι έντονες ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, δύο παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων, κοντά στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), γιατροί των οποίων εξακολουθούν να εργάζονται στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως «στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών (...) το νοσοκομείο αλ Σίφα επλήγη κατ΄επανάληψη, κυρίως το μαιευτήριο».

Ο γιατρός Μάρουα Αμπού Σάαντα, επικεφαλής της χειρουργικής υπηρεσίας του αλ Σίφα, τον οποίο επικαλείται η ΜΚΟ Medical aid for Palestinians (MAP), προσθέτει πως «κανείς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο αλ Σίφα».

«Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βγουν τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν», συνεχίζει.

«Το προσωπικό μας που βρίσκεται επί τόπου αναφέρει πως άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το νοσοκομείο τίθενται στο στόχαστρο πυρών», λένε οι MSF.

Ο ισραηλινός στρατός λέει από την πλευρά του δεν υπάρχουν «πυρά στο νοσοκομείο και καμία πολιορκία» των εγκαταστάσεών του. «Υπάρχουν μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς γύρω από το νοσοκομείο», προσθέτει ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μόσε Τέτρο. «Ακόμη και τώρα, αν κάποιος θέλει να φύγει, μπορεί (...), ο στρατός μπορεί να διασφαλίσει έναν συντονισμό για οποιονδήποτε θέλει να φύγει από το νοσοκομείο με ασφάλεια», συνεχίζει.

Οι MSF «καταδικάζουν σθεναρά το διάταγμα θανάτου που υπεγράφη από τον ισραηλινό στρατό απέναντι στους αμάχους που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα», ζητώντας «άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός».

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μια άλλη ΜΚΟ, δήλωσε σοκαρισμένο «από τις πληροφορίες για αδιάκοπες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας». «Ασθενείς, κυρίως παιδιά, και άμαχοι που αναζητούν καταφύγιο είναι εγκλωβισμένοι», λέει.

«Το κακό που προκαλείται στους πολιορκούμενους ασθενείς στα νοσοκομεία και η στέρηση από τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα ιατρικών υποδομών στη διάρκεια μιας σύγκρουσης μπορεί να θεωρηθούν παράνομα», καταλήγει η νορβηγική ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ