ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιστρέφει ο Κάμερον ως υπουργός Εξωτερικών - Ο ανασχηματισμός του Σούνακ

Βρετανία:  Επιστρέφει ο Κάμερον ως υπουργός Εξωτερικών - Ο ανασχηματισμός του Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (Daniel Leal/Pool Photo via AP)

Σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας 13/11 έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν από τα καθήκοντά της. Την Μπρέιβερμαν αντικαθιστά ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ονομάστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο Σούνακ. 

Ο ανασχηματισμός αναμενόταν εδώ και εβδομάδες καθώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο επιδιώκει να κάνει μια νέα αρχή και να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται την ερχόμενη χρονιά και το αργότερο το 2025.

Το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, υπολείπεται κατά πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ο Σούνακ, ο οποίος δεχόταν πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη του δικού του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, για να απολύσει την Μπράβερμαν, κινήθηκε εναντίον της υπουργού Εσωτερικών ζητώντας της «να αποχωρήσει από την κυβέρνηση», κάτι που εκείνη αποδέχθηκε, δήλωσε η κυβερνητική πηγή.

Η κίνηση αυτή απειλεί να προκαλέσει μεγάλη ρήξη μεταξύ του Σούνακ και των βουλευτών των Τόρις, με εκείνους στα δεξιά του κόμματος να έχουν απειλήσει να επαναστατήσουν για την εκδίωξη της Μπρέιβερμαν.

Λίγα λεπτά μετά την απόλυση της Μπρέιβερμαν, ο Τζέιμς Κλέβερλι εθεάθη να μπαίνει στο No10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε θεωρηθεί ως πιθανός αντικαταστάτης της Μπρέιβερμαν εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εικασιών εδώ και μέρες ότι επρόκειτο να απολυθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εθεάθη επίσης να εισέρχεται στο γραφείο του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Ο Σούνακ αναμένεται ότι θα προβεί σε ευρύτερο αριθμό αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιό του, φέρνοντας σ' αυτό συμμάχους του και απομακρύνοντας μερικούς υπουργούς για τους οποίους το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ λέει πως δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις στα υπουργεία τους όσο θα ήθελε ο πρωθυπουργός.

Τι οδήγησε στην απομάκρυνση της Μπρείβερμαν

Η απομάκρυνσή της Μπρέιβερμαν έγινε καθώς η πρώην υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε πολλαπλές εκκλήσεις να σταματήσουν οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, προειδοποιώντας ότι οι δρόμοι του Λονδίνου «μολύνονται από μίσος, βία και αντισημιτισμό» και χαρακτηρίζοντας «άρρωστα» τα συνθήματα και τα πλακάτ στην πορεία του Σαββάτου.

Μετά την απόλυσή της, η Μπρέιβερμαν είπε ότι «ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών», προσθέτοντας: «Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω».

Η πολύ δεξιά 43χρονη Μπρέιβερμαν είχε προκαλέσει τους τελευταίους μήνες και άλλες πολεμικές: είχε χαρακτηρίσει «εισβολή» τις αφίξεις προσφύγων και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα», ενώ πιο πρόσφατα είχε δηλώσει πως οι άστεγοι έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ