ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν - Ποιος την αντικαθιστά

Βρετανία: Ο Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν - Ποιος την αντικαθιστά
Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν (AP Photo/Kin Cheung)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν από τα καθήκοντά της. Την Μπρέιβερμαν αντικαθιστά ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ονομάστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο Σούνακ. 

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι διεξάγεται ανασχηματισμός της ομάδας των κορυφαίων υπουργών του Σούνακ, μετέδωσε σήμερα το BBC.

«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Μετά από μέρες έντονων πιέσεων για την απομάκρυνση της Μπρέιβερμαν, ο πρωθυπουργός της ζήτησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και εκείνη δέχτηκε.

Η κίνηση αυτή απειλεί να προκαλέσει μεγάλη ρήξη μεταξύ του Σούνακ και των βουλευτών των Τόρις, με εκείνους στα δεξιά του κόμματος να έχουν απειλήσει να επαναστατήσουν για την εκδίωξη της Μπρέιβερμαν.

Λίγα λεπτά μετά την απόλυση της Μπρέιβερμαν, ο Τζέιμς Κλέβερλι εθεάθη να μπαίνει στο No10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε θεωρηθεί ως πιθανός αντικαταστάτης της Μπρέιβερμαν εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εικασιών εδώ και μέρες ότι επρόκειτο να απολυθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εθεάθη επίσης να εισέρχεται στο γραφείο του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η απομάκρυνσή της Μπρέιβερμαν έγινε καθώς η πρώην υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε πολλαπλές εκκλήσεις να σταματήσουν οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, προειδοποιώντας ότι οι δρόμοι του Λονδίνου «μολύνονται από μίσος, βία και αντισημιτισμό» και χαρακτηρίζοντας «άρρωστα» τα συνθήματα και τα πλακάτ στην πορεία του Σαββάτου.

Μετά την απόλυσή της, η Μπρέιβερμαν είπε ότι «ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών», προσθέτοντας: «Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ