ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Ισραήλ και ΗΠΑ ευθύνονται για την επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας

Χαμάς: Ισραήλ και ΗΠΑ ευθύνονται για την επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας
Παλαιότερη δορυφορική εικόνα από το νοσοκομείο αλ-Σϊφα (Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, αναφέρει δήλωση της Χαμάς.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα αποτέλεσε επίσης αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους, δήλωσε η Χαμάς σύμφωνα με το CNNi.

Όπως ανακοινώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/11, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού διεξάγουν «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας αλ Σίφα εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο Δρ. Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου, όπου είναι στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

«Η σιωπή των Ηνωμένων Εθνών και η προδοσία πολλών χωρών και καθεστώτων δεν θα αποτρέψουν τον παλαιστινιακό λαό μας από το να προσκολληθεί στη γη του και στα νόμιμα εθνικά του δικαιώματα», δήλωσε η Χαμάς.

Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ισραήλ, «πράσινο φως … για να διαπράξει περισσότερες σφαγές εναντίον αμάχων» υποστηρίζοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «ψευδές αήγημα» του Ισραήλ – ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο αλ-Σίφα ως βάση διοίκησης και ελέγχου.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι η Χαμάς αποθηκεύει όπλα και λειτουργεί κέντρο διοίκησης από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, επικαλούμενες πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες.

Οι δηλώσεις απηχούν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, τους οποίους οι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών νοσοκομείων και η Χαμάς απορρίπτουν σταθερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ