ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα σε Σούνακ η δικαστική απόφαση για τους μετανάστες: Παράνομη η μεταφορά τους στην Ρουάντα

Πλήγμα σε Σούνακ η δικαστική απόφαση για τους μετανάστες: Παράνομη η μεταφορά τους στην Ρουάντα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σημαντικό πλήγμα για την μεταναστευτική πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομο το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας οι μετανάστες δεν μπορεί να στέλνονται στη Ρουάντα επειδή αυτή η τελευταία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα.

Το σχέδιο για τις αποστολές αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι το κεντρικό στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής του Σούνακ, καθώς προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ μερικών ψηφοφόρων για τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που φθάνουν με μικρά σκάφη στις βρετανικές ακτές.

Η απόφαση συνιστά σοβαρό πλήγμα στην υπόσχεση του Ρίσι Σούνακ να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών που φθάνουν παράτυπα με μικρά σκάφη από την Ευρώπη στη νότια ακτή της Βρετανίας.

Σούνακ: «Θα σκεφτούμε τα επόμενα βήματα»

«Είδαμε τη σημερινή απόφαση και τώρα θα σκεφθούμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σούνακ.

«Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, όμως περάσαμε τους τελευταίους μήνες καταρτίζοντας σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στο να σταματήσουμε τα σκάφη».

Ο Σούνακ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:45 ώρα Ελλάδας.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο... επιβεβαίωσε πως η αρχή της αποστολής παράνομων μεταναστών σε μια ασφαλή τρίτη χώρα για επεξεργασία των αιτήσεών τους είναι νόμιμη. Αυτό επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη άποψη της Κυβέρνησης από την αρχή», είπε ο Σούνακ.

«Η παράνομη μετανάστευση καταστρέφει ζωές και κοστίζει στους Βρετανούς φορολογουμένους εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο. Πρέπει να το τελειώσουμε και θα το κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ