ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η επιχείρηση στη Γάζα θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα μπορεί να δολοφονεί Ισραηλινούς

Μπάιντεν: Η επιχείρηση στη Γάζα θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα μπορεί να δολοφονεί Ισραηλινούς
O Τζο Μπάιντεν Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Το χρονικό ορίζοντα της επιχείρησης στη Γάζα έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον απόηχο της συνάντησή του με τον Κινέζο προέδρο Σι Τζινπίνγκ στον οποίο άσκησε πιέσεις ώστε να παρέμβει προκειμένου το Ιράν να μην διευρύνει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της  Χαμάς.

Ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, μετά το σοκαριστικό μακελειό της 7ης Οκτωβρίου σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ, «θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα διατηρεί πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακοποιεί και να κάνει φρικτά πράγματα στους Ισραηλινούς».

Ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του πρόσθεσε ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει «την υποχρέωση να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή όταν προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους του. Η Χαμάς δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά σε Ισραηλινούς και αυτό είναι τρομερό δίλημμα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρά τις έντονες πιέσεις συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον της Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ενώ πιέζει για πιο βραχυπρόθεσμες ανθρωπιστικές παύσεις και διαβεβαιώνει ότι αναμένει από το Ισραήλ να τηρεί τους κανόνες του πολέμου κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν παραδέσθηκε ότι το Ισραήλ παίρνει ρίσκα επιχειρώντας γύρω από το νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, αλλά «ένα πράγμα έχει διαπιστωθεί: η Χαμάς έχει όντως αρχηγείο, όπλα, υλικό, κάτω από αυτό το νοσοκομείο και - υποψιάζομαι - και άλλα».

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε, ότι ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και ότι η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Τι είπε στον Σι Τζινπίνγκ

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους την Τετάρτη (16/11), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις παγκόσμιες εντάσεις συμπεριλαμβανομένης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν μίλησε περισσότερο για το θέμα και ότι ο Σι κυρίως άκουγε και ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι είδους μήνυμα στέλνει η Κίνα στην Τεχεράνη και πώς το λαμβάνει.

Ο Μπάιντεν πίεσε επίσης τον Σι να συνεχίσει να μην παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ