ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πολιτική ορκωμοσία του Σάντσεθ ενώπιον του Βασιλιά

Ισπανία: Πολιτική ορκωμοσία του Σάντσεθ ενώπιον του Βασιλιά
AP Photo/Virginia Mayo

Έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Πέδρο Σάντσεθ από την Ισπανική βουλή, χθες με απόλυτη πλειοψηφία, σήμερα, ορκίστηκε στο Σύνταγμα ενώπιον του Βασιλιά Φελίπε

Η πολιτική ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ έγινε στις 11 π.μ, και διήρκεσε μόλις δύο λεπτά. Παρόντες εκτός από τον βασιλιά Φελίπε , ήταν μόνο ο πρόεδρος της Γερουσίας, η πρόεδρος της Βουλής και η υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως είθισται, ο πολιτικός όρκος γίνεται στο Σύνταγμα με τον Σάντσεθ να λέει:
«Υπόσχομαι στη συνείδηση και την τιμή μου να εκπληρώσω πιστά τις υποχρεώσεις της θέσης του Προέδρου της Κυβέρνησης με πίστη στον Βασιλιά και να διατηρήσω και να διασφαλίσω τη διατήρηση του Συντάγματος ως θεμελιώδους κανόνα του Κράτους, καθώς και να διατηρήσω το απόρρητο των συζητήσεων του Συμβουλίου Υπουργών».

Υπενθυμίζουμε ότι ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκε χθες εκ νέου από τη Βουλή ως πρωθυπουργός της Ισπανίας με απόλυτη πλειοψηφία.

Συνολικά 8 κόμματα στήριξαν την εκλογή του μετά την υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών. Η νέα κυβέρνηση θα επαναλάβει το πρότερο σχήμα της ως κυβερνητικός συνασπισμός PSOE και Sumar ( συνασπισμός 15 αριστερών κομμάτων ).

Την ερχόμενη Κυριακή 29/11 θα γίνει η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης Συνασπισμού η οποία θα ορκιστεί (με πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο) ενώπιον του βασιλιά Φελίπε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ