ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» ένα από τα μαύρα καπέλα του Ναπολέοντα

Στο «σφυρί» ένα από τα μαύρα καπέλα του Ναπολέοντα
Φωτογραφία αρχείου από έκθεση καπέλου του Ναπολέοντα ΑΠΕ / EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τιμή «ρεκόρ» έπιασε σε δημοπρασία ένα από τα εμβληματικά μαύρα καπέλα που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, φτάνοντας το ποσό των 1,932 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το μαύρο καπέλο που πουλήθηκε έχει σχεδιασμένα τα χρώματα της γαλλικής σημαίας μπλε-λευκό-κόκκινο ως διακριτικά και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συλλεκτών από «όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Osenat, το εμβληματικό καπέλο είχε τιμή εκκίνησης τα 500.000 ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό σχεδόν τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας το 1,932 εκατομμύρια. Σημειώθηκε, έτσι, νέο ρεκόρ προσφοράς για ναπολεόντειο καπέλο, με την προηγούμενη πώληση, που έγινε το 2014, να φτάνει τα 1,884 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ή ποιοι ήταν οι αγοραστές, σύμφωνα με το euronews.

Άλλα αντικείμενα που τέθηκαν προς πώληση από την συλλογή του Γάλλου βιομηχάνου Ζαν λουί Νουαζιέ που πέθανε πέρυσι είναι ένα ασημένιο πιάτο από την άμαξα του Ναπολέοντα μετά την ήττα του στη μάχη του Βατερλώ το 1815, ένα μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ένα ζευγάρι ασημένια σπιρούνια, μια ασημένια οδοντόβουρτσα, ένα ψαλίδι και ένα νεσεσέρ του Γάλλου αυτοκράτορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ