ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά του Ισραήλ και για τα πυρηνικά - Εξίσωσε Θεσσαλονίκη με Ιερουσαλήμ

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά του Ισραήλ και για τα πυρηνικά - Εξίσωσε Θεσσαλονίκη με Ιερουσαλήμ
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. AP Photo/Markus Schreiber

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να φύγει από την παγκόσμια ατζέντα το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (20/11) ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντας παράλληλα την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών προς το Ισραήλ στο αίσθημα «ντροπής» για το Ολοκαύτωμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, λέγοντας «πως αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, οι εισβολείς αύριο θα φτάσουν στα δικά μας εδάφη». Είπε επίσης ότι στην καρδιά των Τούρκων η Γάζα δεν έχει διαφορά από το Καραμπάχ, όπως η Θεσσαλονίκη από τη Μοσούλη για να καταλήξει ότι «βλέπουμε τις δικές μας αρχαίες πόλεις μας και την Ιερουσαλήμ το ίδιο».

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Δύση προσπαθεί να «υπερασπιστεί» τα ισραηλινά «εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντα» ψέματα. «Το αίσθημα ντροπής για το Ολοκαύτωμα έχει κυριεύσει τους Ευρωπαίους ηγέτες», τόνισε ο Ερντογάν. «Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το Ισραήλ παραδέχεται και ομολογεί ανοιχτά ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Ωστόσο, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αρχίζουν οποιαδήποτε έρευνα για το θέμα αυτό. Όσοι δεν μιλήσουν σήμερα εναντίον του Ισραήλ, δεν θα έχουν τίποτα να πουν αύριο σε άλλες χώρες. Ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ» τόνισε.

Παράλληλα ο Ερντογάν, τόνισε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Γάζας βομβαρδίζοντας σκοπίμως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Από την αρχή της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ο παλαιστινιακός θύλακας έχει βιώσει φρικαλεότητες παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν στις Σταυροφορίες και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η «μόνη χώρα» που το Ισραήλ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αντισημιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να δείτε μια τέτοια κηλίδα ντροπής στο παρελθόν της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν τόνισε «πως αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, οι εισβολείς αύριο θα φτάσουν στα δικά μας εδάφη».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σήμερα, δεν θα μπορέσουμε αύριο να εμποδίσουμε τον φανατισμό των εισβολέων που ακούν στο όνομα της "Γης της Επαγγελίας" να φτάσει στα δικά μας εδάφη.

Για το λόγο αυτό, λέμε ότι κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα γύρω μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μας αφορά άμεσα. Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας είναι η ίδια με τη θέση της Γάζας. Ακριβώς όπως δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ της Βοσνίας και του Χαλεπίου, της Τρίπολης και της Βαλχ (σ.σ. αρχαία Βάκτρα), της Θεσσαλονίκης και της Μοσούλης, βλέπουμε τις δικές μας αρχαίες πόλεις και την Ιερουσαλήμ το ίδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δηλώσεων του στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως ενώ η Τουρκία κινητοποιείται για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα, κοκκινίζει από ντροπή ενώπιον της ασυνειδησίας των δυτικών χωρών. «Κάθε μέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σφαγιάζουν αθώους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά, δημοσιογράφους, γιατρούς, ηλικιωμένους και αμάχους, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από καμία χώρα, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική» ανέφερε.

Όπως είπε, «το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής ρήψης ατομικής βόμβας, και όλοι όσοι το υποστηρίζουν θα κριθούν όχι μόνο ενώπιον της Ιστορίας, αλλά και ενώπιον της συνείδησης της ανθρωπότητας».

Επίθεση στην ΕΕ για τους Τουρκοκυπρίους

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών έσπασε την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων επειδή τους δέχτηκε στους κόλπους του και επιτέθηκε κατά της ΕΕ επειδή, όπως είπε, δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

«Μετά την Ουγγαρία, πέρυσι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" έγινε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού με το συνταγματικό της όνομα, σπάζοντας την απομόνωση που επιβλήθηκε στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας και αποδεικνύοντας την υποστήριξη του τουρκικού κόσμου προς τον κυπριακό λαό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι «με τα βήματα που κάνουμε σε κάθε τομέα, από την ενέργεια μέχρι την ασφάλεια, από την άμυνα μέχρι τις επενδύσεις σε υποδομές, ενισχύουμε τους εμπορικούς και ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της μικρής πατρίδας […] Πρώτα ο Θεός, θα πετύχουμε πολύ περισσότερα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη του κατά των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι «ο χρόνος θα αποδείξει πόσο μεγάλο λάθος έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους ενεργώντας αντίθετα από τις υποσχέσεις της».

Καταλήγοντας, είπε πως «παρά τις αδικίες που έχουμε υποστεί, διατηρούμε τη βούλησή μας για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς αυτό περνά μέσα από την αναγνώριση της ισότιμης κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ