ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI δημιούργησε βάση δεδομένων από την ίριδα του ματιού 430.000 ατόμων

Το FBI δημιούργησε βάση δεδομένων από την ίριδα του ματιού 430.000 ατόμων
REUTERS/ SHANNON STAPLETON

Βάση δεδομένων από την ίριδα του ματιού περίπου 430.000 ατόμων έχει δημιουργήσει το FBI κατά τα τελευταία 3 χρόνια.

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα που συνέλεξε η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Verge, περίπου 189 σαρώσεις κρατουμένων γίνονταν κατά μέσο όρο καθημερινά στην Καλιφόρνια στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τα δεδομένα από τη «σάρωση» της ίριδας του ματιού, τα οποία συνέλεξε το FBI από κρατούμενους, μπορούν να καταγράφονται μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης δημιουργείται μια λεπτομερής εικόνα της επιφάνειας του χρωματιστού μέρους των ματιών, μέρος που είναι τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

Το εν λόγω εγχείρημα ξεκίνησε πιλοτικά το Σεπτέμβριο του 2013 με το FBI να συνεργάζεται με φορείς τόσο στο Τέξας και το Μιζούρι όσο και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και εξελίχθηκε τελικά σε μια σημαντική βάση δεδομένων. Στόχος του είναι η «αξιολόγηση της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων και την ανάπτυξη ενός συστήματος ικανού να εκτελεί υπηρεσίες αναγνώρισης της ίριδας του ματιού», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του FBI.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση και άμεση σύλληψη εγκληματιών και υπόπτων που προσπαθούν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του.

Σε δημοσίευμά του το BBC επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εν λόγω βάση δεδομένων δημιουργήθηκε «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δημόσια συζήτηση επί του θέματος ή εποπτεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ