ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Ένα βήμα πριν από την απελευθέρωση ομήρων - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Iσραήλ: Ένα βήμα πριν από την απελευθέρωση ομήρων - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο
Φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από μαχητές της Χαμάς προβάλλονται στους τοίχους της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ AP Photo / Leo Correa, Αρχείο

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται πως βρίσκεται μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, αφού σε αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες τις τελευταίες ώρες.

Την συμφωνία που φαίνεται που έρχεται μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες συγκρούσεων, προανήγγειλε ουσιαστικά από χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε είπε πως πιστεύει ή συμφωνία είναι κοντά, ενώ σε αυτό συμφώνησε και ο ισραηλινινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζοντας όπως είπε ότι «σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ήδη ορίστηκε υπουργικό συμβούλιο για τις 20:00 στο Ισραήλ προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς.

Εξάλλου, πηγή από τον Λευκό Οίκο που μίλησε στο CNN Greece, ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών είναι στα «τελικά στάδια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε επίσης σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία θα αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που τελούν υπό ισραηλινή κράτηση, δήλωσε η πηγή.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Πηγή Λευκού Οίκου στο CNN Greece: Απελευθερώνονται 50 όμηροι από τη Χαμάς - Αναμένονται ανακοινώσεις

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα πηγή από τον Λευκό Οίκο που μίλησε στο CNN Greece.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα σε αυτούς που θα απελευθερωθούν, θα είναι και ένας τρίχρονος με αμερικανική υπηκοότητα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί, θα συμπεριλαμβάνεται κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τεσσάρων έως πέντε ημερών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για κάθε όμηρο που απελευθερώνεται, θα αφήνονται ελεύθεροι τρεις γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια το πρωί της Τρίτης 21/11, αξιωματούχοι της οργάνωσης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων –ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters– από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Νετανιάχου: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την οργάνωση Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (...) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση συμφωνίας

Yπουργικό συμβούλιο στις 20:00 αναμένεται να λάβει χώρα στο Ισραήλ προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, μεσολαβητής του Κατάρ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (21/11) ότι η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» ανέφερε μέσω Χ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al Ansari.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει οριστεί να συνεδριάσει σήμερα στις 20:00, «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», αναφέρει το Γραφείο του Iσραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από τις 20:00, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ