ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά πλήγματα σε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο Ιράκ

Αμερικανικά πλήγματα σε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο Ιράκ
Αμερικανική επίθεση σε βάση της Χεζμπολάχ AP Photo/Hussein Malla

Δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο Ιράκ έπληξαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το πρωί της Τετάρτης (22/11) σε αντίποινα για «επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού από το Ιράν και οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στο X (πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) η βάση Άιν Αλ Άσαντ στο Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, υπέστη τη Δευτέρα (20/11) επίθεση με «βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς», χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν την Τρίτη (21/11) ένα όχημα από αέρος, στοιχίζοντας τη ζωή σε μαχητές φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο Πεντάγωνο, επλήγησαν και καταστράφηκαν κέντρο επιχειρήσεων και κέντρο ελέγχου της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού») στην Αλ Άνμπαρ και στη Τζουρφ αλ Σακρ, νότια της Βαγδάτης.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ για τη σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ που ανακοινώνονται δημόσια ως τώρα, καθώς μέχρι πρότινος η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να διατηρήσει «λεπτές» πολιτικές ισορροπίες στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ