ΚΟΣΜΟΣ

Ένας γλυκός… βατήρας πισίνας κέρδισε το Grand Prix Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού

Ένας γλυκός… βατήρας πισίνας κέρδισε το Grand Prix Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού
Το «πειραγμένο» κέικ Όπερα με το όνομα «Όπερα κατάδυσης» αναδείχθηκε το καλύτερο γλυκό του Παρισιού για το 2023 CNN

Σε μια αίθουσα με θέα στον Σηκουάνα, που γέμισε με τη μυρωδιά του ζεστού βουτύρου και του ψημένου αλευριού, ένα κέικ Όπερα σε σχήμα βατήρα κατάδυσης (μαζί με μία στρώση μπλε πισίνας) κέρδισε την Τρίτη (21/11) τον τίτλο του καλύτερου γλυκού του Παρισιού.

 

Μια επταμελής επιτροπή κριτών με επικεφαλής τον θρυλικό Γάλλο σεφ ζαχαροπλαστικής Pierre Hermé έδωσε το πρώτο βραβείο στο φετινό Grand Prix Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού στο γλυκό «Όπερα κατάδυσης» του βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ ζαχαροπλαστικής Raamin Samiyi, ιδιοκτήτη του Momzi όπου τουρίστες και Παριζιάνοι συρρέουν για να γευτούν γκουρμέ ντόνατς.

Το κέικ Όπερα είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που αποτελείται από αλλεπάλληλες στρώσεις μπισκότου αμυγδάλου, βουτυρόκρεμας και σοκολάτας, και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο στην παρασκευή του.

Τα τυχερά μέλη της κριτικής επιτροπής επί το έργονCNN

Το θέμα του φετινού Grand Prix ήταν οι «αθλητικές αξίες», καθώς η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Aγώνες το καλοκαίρι του 2024.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλα τα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια στο Παρίσι. Αλλά κάθε κατάστημα, αλυσίδα ή όμιλος μπορεί να στείλει μόνο έναν υποψήφιο.

Μεταξύ των άλλων απαιτήσεων, οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα συστατικό που είτε καλλιεργείται είτε παράγεται στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ζαχαροπλαστική που υποβάλλεται πρέπει επίσης να έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Grand Prix και να μπορεί να παραχθεί και να πωληθεί εμπορικά στο κατάστημα του συμμετέχοντος.

Οι 12 φιναλίστ του Grand Prix Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού

Τα 12 γλυκά που συμμετείχαν στον τελικό γύρο αντιπροσώπευαν πολλά από τα αγαπημένα είδη γαλλικών γλυκών, όπως το κέικ Όπερα, το εκλέρ, το Σεντ Ονορέ και η τάρτα λεμόνι και βαθμολογήθηκαν με βάση πέντε παράγοντες: γεύση, τεχνική, δημιουργικότητα, ποιότητα των συστατικών και αισθητική.

Για τη νίκη του, ο Samiyi θα λάβει 4.000 ευρώ και θα κερδίσει μια θέση στην κριτική επιτροπή του Grand Prix του επόμενου έτους.

Με πληροφορίες από: A cake in the shape of a diving platform wins the Pastry Grand Prix in Paris by Xiaofei Xu, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ