ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τη μνήμη του Τζον Φ. Κένεντι τιμά ο Τζο Μπάιντεν - 60 χρόνια σήμερα απο την δολοφονία του

ΗΠΑ: Τη μνήμη του Τζον Φ. Κένεντι τιμά ο Τζο Μπάιντεν - 60 χρόνια σήμερα απο την δολοφονία του
(AP Photo)

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι έπεφτε νεκρός στο Ντάλας. Εξήντα χρόνια μετά, ο Τζο Μπάιντεν τιμά τη μνήμη ενός «ήρωα πολέμου, γερουσιαστή, πολιτικού», που σημάδεψε την αμερικανική ιστορία.

Ο θάνατός του «υπήρξε μια καθοριστική στιγμή, μια απώλεια και ένα βαθύ τραύμα που συγκλόνισε την ψυχή του έθνους μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία αυτής της επετείου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Θυμήθηκε επίσης την ώρα που και ο ίδιος, νεαρός φοιτητής ακόμη, έμαθε τη θλιβερή είδηση και παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις «βουβός, όπως όλη η χώρα».

Ο Κένεντι, που εξελέγη πρόεδρος με το Δημοκρατικό κόμμα το 1960, στα 43 του χρόνια, «καθόρισε μια σαφή πορεία για το έθνος μας σε τόσα μεγάλα ζητήματα του 20ού αιώνα, από τα πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα της ψήφου μέχρι τη μισθολογική ισότητα των γυναικών», συνέχισε ο Μπάιντεν. Παράλληλα, ο JFK, «δεν έπαψε ποτέ να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να οικοδομήσει μια Αμερική ανταποκρινόμενη στα υψηλότερα ιδανικά του».

AP Photo/James W. "Ike" Altgens, File

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, τη στιγμή που η προεδρική ανοιχτή λιμουζίνα περνούσε από τους δρόμους του Ντάλας, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, ακούστηκαν πυρά. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι χτυπήθηκε, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, την Τζάκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύχθηκε νεκρός μισή ώρα αργότερα, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

AP Photo, File

Η επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία κατέληξε το 1964 στο συμπέρασμα ότι ο δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού ο οποίος είχε ζήσει για ένα διάστημα στην ΕΣΣΔ, έδρασε μόνος.

Όμως η δολοφονία του Κένεντι έδωσε τροφή σε αμέτρητες θεωρίες και εικασίες μέχρι και σήμερα. Πέρσι τον Δεκέμβριο τα Εθνικά Αρχεία έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα από 13.000 έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, ωστόσο ο Λευκός Οίκος μπλόκαρε τη δημοσιοποίηση χιλιάδων άλλων, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, το 99% των εγγράφων είναι πλέον προσβάσιμα για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ