ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πράκτορας μυστικής υπηρεσίας αποκαλύπτει νέα λεπτομέρεια της δολοφονίας του JFK

Πρώην πράκτορας μυστικής υπηρεσίας αποκαλύπτει νέα λεπτομέρεια της δολοφονίας του JFK
Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια σε μια υπόθεση που έχει συζητηθεί πολύ από τη δεκαετία του 1960, αλλά όμως τα φαινόμενα απατούν. Associated Press

Ο Paul Landis, ένας 88χρονος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών που είδε τον θάνατο του προέδρου από κοντά, λέει σε προσεχή απομνημονεύματα ότι πήρε μια μυστηριώδης σφαίρα από το αυτοκίνητο μετά τον πυροβολισμό του κ. Kennedy και μετά την άφησε στο φορείο του προέδρου.στο νοσοκομείο.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια σε μια υπόθεση που έχει συζητηθεί πολύ από τη δεκαετία του 1960, αλλά για άτομα που έχουν περάσει δεκαετίες κοιτάζοντας κάθε ίχνος αποδεικτικών στοιχείων, η αφήγηση του κ. Landis είναι μια σημαντική και απροσδόκητη εξέλιξη.

Οι συνωμοσίες σχετικά με το πόσοι ένοπλοι εμπλέκονται, ποιος ήταν τελικά υπεύθυνος και πόσες σφαίρες χτύπησαν τον πρόεδρο αφθονούν τις δεκαετίες μετά τη δολοφονία.

Η ιδέα ότι τα αληθινά γεγονότα της υπόθεσης διαφέρουν από την επίσημη εκδοχή είναι η πιο πρωτότυπη θεωρία συνωμοσίας της σύγχρονης Αμερικής και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, η δολοφονία υποκίνησε την φθίνουσα εμπιστοσύνη του έθνους στην κυβέρνησή του.

Ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς, η ιστορία του κ. Landis είτε δεν αλλάζει τίποτα είτε τα πάντα. Το βιβλίο του «Ο Τελικός Μάρτυρας» είναι εγγυημένο ότι θα δώσει περισσότερη ανάφλεξη στην ατελείωτη εθνική εμμονή με τη δολοφονία.

«Αυτή είναι πραγματικά η πιο σημαντική είδηση για τη δολοφονία από το 1963», είπε ο James Robenalt, ιστορικός και ειδικός στον JFK που συνεργάστηκε με τον Landis για να τον προετοιμάσει για τις δημόσιες αποκαλύψεις του.

Τα πρωταρχικά γεγονότα της δολοφονίας του JFK είναι, σε αυτό το σημείο, γνωστά και καθιερωμένα.

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ένα κάμπριο, που μετέφερε τον Πρόεδρο Kennedy, την Πρώτη Κυρία Jackie Kennedy και τον κυβερνήτη του Τέξας John Connelly Jr και τη σύζυγό του, πέρασε μέσα από την πλατεία Dealey Plaza στο Ντάλας, όταν ακούστηκε μια σειρά πυροβολισμών.

Ο Kennedy χτυπήθηκε στο κεφάλι και το λαιμό και ο Connelly χτυπήθηκε στην πλάτη. Οι αρχές έσπευσαν και οι δύο στο κοντινό νοσοκομείο Parkland Memorial, όπου ο διαπιστώθηκε ο θάνατος. Ο κυβερνήτης επέζησε.

Την ημέρα της δολοφονίας, ο κύριος Landis, 28 ετών τότε, πληροφορήθηκε λεπτομερώς από την Jackie Kennedy . Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον Πρόεδρο Kennedy και είδε το τρομερό χτύπημα στο κεφάλι του. Μετά ήρθε το απόλυτο πανδαιμόνιο. Αυτό που έκανε στη συνέχεια ο κ. Landis, δεν το είπε σε κανέναν παρά σε λίγους έμπιστους για δεκαετίες.

Όσοι διάβασαν την αφήγηση του κ. Landis έβγαλαν διαφορετικά συμπεράσματα από αυτήν - και η ιστορία εγείρει τόσα ερωτήματα όσες δυνητικά απαντά.

Ο κ. Robenalt είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι αυτός ο λογαριασμός υπονομεύει τη θεωρία της «μονής σφαίρας». Ο κ. Landis πιστεύει τώρα ότι η σφαίρα που είχε βρει στο αυτοκίνητο ήταν διαφορετική από τις άλλες και πως μάλλον υπήρχαν δύο δολοφόνοι κι όχι ένας.

Πίστευε ότι η σφαίρα είχε ενσωματωθεί ρηχά στην πλάτη του κ. Κένεντι και έπεσε έξω στο αυτοκίνητο. Αν έχει δίκιο, είπε ο Robenalt, ο Connelly και ο Kennedy μπορεί να μην χτυπήθηκαν από την ίδια σφαίρα. Το αν ο κ. Landis ανοίγει ένα νέο μυστήριο ή απλώς επιβεβαιώνει το υπάρχον γεγονός είναι σχεδόν εκτός θέματος.

Η δολοφονία του Kennedy, σε τελική ανάλυση, είναι πλέον γνωστή σε όλους και η αποκάλυψή του γεγονός πως μπορεί να υπήρχαν δύο δολοφόνοι θα εξασφαλίσει συνεχείς συζητήσεις και ανατομή ενός από τα μεγαλύτερα εθνικά τραύματα της Αμερικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ