ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς δείχνουν τα exit poll

Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς δείχνουν τα exit poll
Ο αρχηγός του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς AP Photo/Peter Dejong

Σαφές προβάδισμα στον αρχηγό του αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς, δίνουν τα exit poll για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία, κάτι που αν επαληθευτεί θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό που θα γίνει αισθητός πέραν των συνόρων της Ολλανδίας.

Μετά από 25 χρόνια στο ολλανδικό κοινοβούλιο, το κόμμα του «Ελευθερία» οδεύει προς 35 έδρες, σύμφωνα με το exit poll, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, την αριστερή συμμαχία υπό τον Φρανς Τίμερμανς που προβλέπεται να έρθει δεύτερη με 26 έδρες.

Οι κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι υπό τον νέο ηγέτη Dilan Yesilgöz, κατευθύνονται προς την τρίτη θέση με 23 έδρες.

Οι Ολλανδοί προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται αμφίρροπες και μετά τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα παραχωρήσει τη θέση του σε ένα νέο πρόσωπο έπειτα από 13 χρόνια επικεφαλής της Ολλανδίας.

Για εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια κούρσα στήθος με στήθος ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους, πριν δείξουν, μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία, μια απροσδόκητη άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στα φαβορί.

Ανησυχία στις Βρυξέλες από την ξαφνική στροφή προς τα δεξιά

Η Ευρώπη θα παρακολουθήσει από κοντά αυτές τις εκλογές, καθώς ο Ρούτε διαδραμάτισε ρόλο πρώτης γραμμής σε ζητήματα που κυμαίνονταν από την οικονομική αρωγή της ευρωζώνης - για την οποία η σκληρή γραμμή του τον έκανε συχνά να διαφωνεί με χώρες της νότιας Ευρώπης - μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εάν επιβεβαιωθεί από τα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική στροφή προς τα δεξιά, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες: το PVV έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορεί να μην είναι αυτό που αναζητούν άλλα κόμματα στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, αλλά αυτό είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο 60χρονος πολιτικός αμέσως μόλις ψήφισε.

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Ωστόσο, ο Βίλντερς προσπάθησε πρόσφατα να λειάνει την εικόνα του κάνοντας ελαφρώς πίσω σε ορισμένες από τις πιο επίμαχες θέσεις του.

Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν προβλήματα πιο επείγοντα από τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, ενώ χαμήλωσε επίσης τους τόνους σε ό,τι αφορά μερικές από τις αντιισλαμικές θέσεις του.

Παρότι ο Βίλντερς φαίνεται ότι θριάμβευσε στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ